Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministerul Muncii aduce capsunarii inapoi

Ministerul Muncii aduce capsunarii inapoi
Spania, Italia, Germania … Nu sunt destinatii de vacanta, sunt tari unde romanii pleaca sa munceasca. Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, recunoste ca Romania este foarte aproape de o criza pe piata fortei de muncii. Multi romani aleg sa munceasca in strainatate, atrasi fiind de salariile de acolo, iar in tara, domenii precum constructiile, agricultura sau turismul se confrunta cu un deficit mare de personal.

"Apare chiar perspectiva ca in urmatorii doi ani aceasta criza se se adanceasca pentru ca va intra pe piata muncii criza demografica", spune Paul Pacuraru.

Salariile mai mari si conditiile de lucru la un standard ridicat ii conving pe multi dintre tinerii sa ia drumul strainatatii. "In Romania, ne plasam peste media de lucru din Europa. In Romania, un angajat cu norma intreaga munceate 41,3 ore pe saptamana. In UE e 40,5", mai spune acesta.

Paradoxul este ca desi lucram mai mult suntem mai prost platiti. Romania ocupa penultimul loc in Uniunea Europeana, in ceea ce priveste nivelul salariului minim pe economie. "Salariul minim pe economie care a fost majorat la 500 lei, adica 114 euro, se confrunta cu salarii de 1.570 de euro in Luxemburg", spune Pacuraru.

De teama aparitiei unei crize pe piata fortei de munca, autoritatile au elaborat un program de reintoarcere a romanilor in tara. Astfel, angajatori cu oferte bune de munca, spun reprezentantii Guvernului, vor merge in Italia si Spania, tari unde lucreaza multi romani, pentru a-i convinge sa se intoarca acasa. O alta solutie pentru salvarea pietei de munca romanesti, spun autoritatile, este incurajarea natalitatii. Ministrul Muncii promite revizuirea sistemului actual de prestatii sociale pentru familie.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1193 ori