Milionar de Romania: Povestea succesului se scrie la scoala

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 14:33
4409 citiri
Milionar de Romania: Povestea succesului se scrie la scoala

Varsta este un atu major pentru tinerii inzestrati cu spirit antreprenorial. Chiar daca sunt lipsiti de experienta si capital, au in schimb costuri de oportunitate mult mai mici, si presiuni financiare, de natura culturala si personala mult mai usor de suportat. Viitorii miliardari ai Romaniei trebuie sustinuti de mediul de afaceri, prin investitii in educatie, si de stat, prin crearea unor conditii propice experimentelor economice ale tinerilor.

Organizatia Junior Achievement si Accenture derulaza o serie de sesiuni de orientare profesionala pentru studenti, pe platforma de web-conferencing folosita de Harvard Business School.

Primul pas catre business

Pentru tinerii care viseaza sa atinga succesul pe cont propriu, astfel de cursuri, alaturi de o oarecare experienta in domeniu, reprezinta o baza solida pe care pot cladi afacerea personala.

Lucian Gramescu, Director Operational Junior Achievement Romania a explicat pentru Bloombiz.ro care sunt sansele unui tanar de a incepe o afacere in Romania.

Sansele sunt foarte mari si egale pentru orice tanar care aspira sa inceapa un business, insa supravietuirea si succesul depind de antreprenor, model de business si bani, este de parere reprezentantul Junior Achievement.

"Varsta nu este un factor eliminator pentru ca o afacere poate fi inceputa oricand, insa cu cat mai devreme incepi o afacere, cu atat ai mai mult timp de invatare inainte de a ajunge la o varsta la care apar alte presiuni", a mai spus Gramescu.

Atitudinea potrivita si modelul de afacere

Antreprenorul este cel mai important factor, trebuie sa aiba abilitati deosebite, o atitudine potrivita, dar si timp de investit in afacere. IApoi de modelul de afacere depinde capacitatea businessului de a supravietui si de a creste, in conditii de fluctuatie a pietei. Capitalul, al treilea factor, este vital pentru lansarea si functionarea afacerii, potrivit lui Lucian Gramescu.

“In Romania, mai sunt multe de facut pentru ca tinerii sa poata folosi acesti factori ‘in favoarea lor’, in special din punctul de vedere al educatiei atitudinilor fata de munca si risc, si a unui mod de gandire mai practic", a mai declarat Gramescu.

Provocat sa faca o apreciere privind programele statului roman pentru a sustine antreprenoriatul in randul tinerilor, Lucian Gramescu a afirmat ca cele din ultimul an sunt binevenite si utile, dar cheia problemei nu este sustinerea, ci inlesnirea.

Cel mai bun mod in care statul poate sustine antreprenoriatul in randul tinerilor este, in viziunea specialistului, simplificarea procedurilor necesare pentru ca ei sa poata ajunge cu produsul sau serviciul pe piata, in mod legal.

Birocratia este adesea o bariera pentru initiativa tinerilor, de aceea un timp foarte scurt de inregistrare si costuri scazute sunt solutiile pentru a incuraja tinerii sa experimenteze.

Si obligatiile fiscale reprezinta o problema care ar trebui gandidta astfel incat sa permita tinerilor sa opereze fara presiuni mari, pana cand functionarea afacerii se stabilizeaza, este de parere intervievatul.

Cum stau romanii cu educatia economica?

"Elevii si studentii afla definitii, fac probleme si planuri de afaceri, dar nu invata intr-un mod care sa le permita sa aplice in viata de zi cu zi, indiferent daca este vorba despre intelegerea unor articole pe teme economice sau lansarea unei afaceri".

In ultimii doi ani oferta pentru educatie antreprenoriala a crescut, dar nu si cererea, de aceea interesul tinerilor trebuie atras prin cursurile de orientare in cariera.

Statul, dator sa sprijine antreprenoriatul la varste “fragede”

Directorul Operational Junior Achievement considera ca este important ca statul sa sustina tinerii, pentru ca acestia “isi permit” cel mai mult sa inceapa o afacere.

Acesta prezinta si cateva oportunitati ale “tineretii”, ascunse dupa cortina lipsei de experienta si capital.

“In realitate au costuri de oportunitate mult mai mici, si presiuni financiare, de natura culturala si persoanala mult mai usor de suportat. Cu alte cuvinte, au mai putin de pierdut, dar si mai putine cunostinte si resurse decat profesionistii cu cariera si cunostinte solide de business.

Situatia lor 'privilegiata' de lipsa de experienta, care aduce si o atitudine mai pozitiva si o disponibilitate mai mare de a incerca lucruri noi, inovatoare, trebuie sustinuta de mediul de afaceri, care poate 'investi in educatie' resurse de know-how si mentorat, si de stat, care trebuie sa creeze in primul rand conditiile cele mai putin obstructive pentru experimentele economice ale tinerilor antreprenori”, a declarat Lucian Gramescu, pentru Bloombiz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#afacere personala, #antreprenori, #business, #dezvoltare in cariera, #tineri, #junior achievement , #Stiri Locuri de munca