Mii de curiosi in zilele 'portilor deschise' la palatul lui Ceausescu

Vineri, 05 Ianuarie 2007, ora 08:24
1209 citiri

Giganticul Palat al Poporului construit la ordinul fostului dictator Nicolae Ceausescu si actualul sediu al Parlamentului Roman, cunoaste o afluenta record, mii de vizitatori profitand de zilele "Portilor deschise la Parlament".

In trei zile, potrivit presei de la Bucuresti de joi, peste 20.000 de romani si turisti straini s-au adunat la portile imense ale acestei cladiri emblematice a comunismului roman, cea mai mare din Europa. Acest edificiu faraonic de peste 5.000 de incaperi este acum Palatul Parlamentului, gazduind Senatul, Camera Deputatilor, dar si noul Muzeu National de Arta Contemporana din Bucuresti. "Numai specialistii romani au putut construi o asemenea cladire", estimeaza unul din vizitatori, in timp ce altii, ghidati de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, afirma ca se bucura sa se aseze cateva minute in fotoliul unui parlamentar".

In mod obisnuit inchis publicului si cu controale stricte la acces, palatul a fost construit dupa cutremurul din 1977 care a provocat 1.500 de morti la Bucuresti, Ceausescu profitand atunci pentru a demola o parte a orasului. Peste 30.000 de muncitori, zidari, tamplari, sculptori, dar si tapiteri sau marmurari au lucrat la edificarea acestei cladiri luxoase, timp de peste zece ani.

Dictatorul comunist si sotia lui Elena nu au avut timpul sa se instaleze aici cu adevarat inainte de caderea regimului si executia cuplului la 25 decembrie 1989, la sfarsitul unui proces sumar.


Aceste zile ale "portilor deschise" la palat se incheie vineri si coincid cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie.


Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>