Medicii si profesorii gradul I de liceu ar putea castiga cel mult 9 salarii minime pe economie

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 17:03
1483 citiri
Medicii si profesorii gradul I de liceu ar putea castiga cel mult 9 salarii minime pe economie

Un medic primar de clinica, un profesor gradul I de liceu cu o vechime de 6-10 ani si un judecator de tribunal ar putea castiga cel mult noua salarii minime pe economie, potrivit noii grile de ierarhizare a functiilor din sistemul public propusa miercuri sindicatelor de Ministerului Muncii, potrivit Newsin.

"Am propus aplatizarea grilei de ierarhizare a functiilor, astfel incat la ultimul nivel din grila negociata cu sindicatele sa avem un coeficient de maximum noua ori salariul minim pe economie, si in pozitiile 9-15 sa poata intra functiile de conducere, de decizie si demnitate publica.

Astfel pentru primul nivel al grilei am putea vorbi de un coeficient maxim de salarizare de 3,4, in cel de-al doilea nivel de un coeficient de 5, si in cel de-al treilea nivel de un coeficient de maxim 9 salarii minime pe economie", a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, la sfarsitul discutiilor cu sindicatele.

Astfel, subcomisarii angajati in Ministerul Administratiei si Internelor, conferentiarii universitari, consulii si judecatorii de tribunal vor putea castiga cel mult noua salarii minime pe economie (pana la 5.400 lei lunar, la nivelul actual al salariului minim brut pe economie, de 600 ei n.r.).

In aceeasi grila de salarizare vor intra si medicii primari de clinica, profesorii de gradul I de liceu cu o vechime de 6-10 ani si consilierii superiori.

Noua grila de salarizare propune ca un inspector MAI, un profesor de gradul II de liceu cu o vechime de 6-10 ani si un farmacist sa castige cel mult cinci salarii minime pe economie (3.000 lei, la salariul minim actual), iar un agent de politie, un secretar de scoala si un referent superior in MFP cel mult 3,5-4 salarii minime pe economie.

"Daca este sa discutam despre functiile cuprinse in grila de salarizare cu coeficientul de maxim 4, spre exemplu, putem vorbi de dublarea practic a salariilor in urmatorii ani, in conditiile in care pana acum angajatiile pe functiile respective nu au salarii mai mari de 1.000 de lei", a precizat secretarul de stat in Ministerul Muncii.

"In ce-i priveste pe procurori si judecatori, care castiga in acest moment salarii de pana la 8.000 de lei, pot spune ca salariile acestora vor sta pe loc in urmatorii ani pana vor fi ajunse din urma ce salariile castigate de ceilalti angajati cuprinsi pe aceeasi treapta in grila", a mai spus Mocanu.

Reprezentantul ministerului Muncii a adaugat ca "exista sanse ca legea sa fie finalizata pana pe 20 iunie, astfel incat sa existe suficient timp de dezbatere a actului normativ in celelalte institutii ale statului pana pe 30 iunie, urmand ca Guvernul sa-si poata asuma raspunderea in Parlament pana la incheierea sesiunii".

Mocanu a precizat, pentru NewsIn, ca "termenul de sase luni de la promulgarea Legii unice a salarizarii pana la intrarea sa in vigoare (1 ianuarie 2010 n.r.) ar putea fi folosit pentru modificarea legilor in conformitate cu noul act normativ".

Secretarul de stat a mentionat ca, pana marti, fiecare minister trebuie sa vina cu propuneri de ierarhizare pentru toate functiile aferente institutiei.

"Probabil ca exista in acest moment intre 250 si 300 de functii, daca e sa le raportam pe nivelurile de ierarhizare", a mai spus Mocanu.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grila, # salarizare, # salarii, # ierarhizare , #Stiri Locuri de munca