Medicii romani pot lucra in Italia doar dupa recunoasterea diplomei de studii

Miercuri, 20 Decembrie 2006, ora 16:21
7160 citiri

Romanii care vor sa lucreze in domeniul medical in Italia si care au o diploma de studii eliberata de statul roman trebuie sa depuna un dosar pentru recunoasterea diplomei la Ministerul Sanatatii italian, informeaza, miercuri, Departamentul pentru Munca in Strainatate.

Procedura de recunoastere a diplomelor eliberate in Romania cetatenilor romani care intentioneaza sa-si desfasoare activitatea in mod stabil in Italia difera in functie de profesia respectivei persoane. De asemenea, autoritatea care elibereaza documentul de recunoastere a unei astfel de diplome este diferita in functie de profesie. De exemplu, in domeniul medical, statul italian recunoaste anumite profesii sanitare in baza unei diplome de studii pentru desfasurarea activitatilor de profilaxie, diagnoza, ingrijire si reabilitare.

Anumite profesii medicale sunt organizate in ordine si colegii, ce au sedii in fiecare provincie din teritoriul italian. In prezent, exista Ordinul provincial al medicilor chirurgi si dentistilor, Ordinul provincial al veterinarilor, Ordinul provincial al farmacistilor, Colegiul provincial al moaselor, Colegiul provincial al asistentilor medicali profesionisti si Colegiul provincial al tehnicienilor sanitari radiologi medicali. In Italia, exercitarea profesiilor medicale este permisa cetatenilor comunitari si extracomunitari, deci si romani, care se afla in posesia unei diplome obtinute in strainatate, recunoscute anterior de Ministerul Sanatatii, si care sunt inscrisi in ordinul sau colegiul corespunzator profesiei.

Pentru recunoasterea diplomelor de medic chirurg, medic specialist, medic veterinar, farmacist si medic dentist obtinuta in Romania, solicitantul trebuie sa depuna la Ministerul Sanatatii italian o cerere tip, fotocopia legalizata a diplomei pentru care se cere recunoasterea, fotocopia autentificata a certificatul de abilitare pentru exercitarea profesiei si un atestat de conformitate in baza legislatiei comunitare privind denumirea specializarii si criteriile minime de formare, eliberat de autoritatea competenta din tara in care a fost obtinuta diploma.

Dosarul trebuie sa mai contina un "good standing" eliberat de autoritatea competenta din Romania si care va atesta faptul ca persoana este posesoarea de drept a diplomei si ca nu exista limitari in ceea ce priveste exercitarea profesiei in tara de origine (documentul trebuie prezentat in original si in termen de un an de la data prezentarii cererii), lista tuturor documentelor prezentate, semnata de solicitant si un timbru fiscal de 14,62 de euro.

Pentru recunoasterea diplomei de medic de medicina generala obtinuta in Romania, solicitantul trebuie sa depuna la Ministerul Sanatatii italian o cerere tip, fotocopia unui document de identitate valabil in care sa existe semnatura interesatului, fotocopia legalizata a diplomei pentru care se cere recunoasterea, fotocopia autentificata a certificatul de abilitare pentru exercitarea profesiei si un atestat de conformitate in baza legislatiei comunitare privind denumirea specializarii si criteriile minime de formare, eliberat de autoritatea competenta din Romania. La dosar mai trebuie atasat un document care sa ateste faptul ca persoana este posesoarea de drept a diplomei si ca nu exista limitari in ceea ce priveste exercitarea profesiei in tara de provenienta (documentul trebuie sa fie prezentat in original si datat cu maxim un an inainte de prezentarea cererii), fotocopia tuturor documentelor enuntate, un timbru fiscal de 14,62 de euro si lista tuturor documentelor prezentate, semnata de solicitant.

Pentru celelalte profesii din domeniul sanitar, persoana interesata trebuie sa depuna la Ministerul Sanatatii o cerere tip, copia unui document de identitate valabil in care sa existe semnatura interesatului, diploma in original sau copie autentificata, lista tuturor documentelor prezentate, semnata de solicitant si un timbru fiscal de 14,62 de euro.

In cazul in care nu este depus de titularul actelor, dosarul trebuie sa mai contina o imputernicire legalizata pentru persoana care il prezinta autoritatilor italiene.

Toate documentele redactate in limba romana trebuie sa fie insotite de traducerea in italiana a acestora, certificata de Ambasada Italiei din Romania, ori in cadrul unui tribunal italian. Documentatia depusa nu se restituie. Termenul pentru examinarea dosarului de recunoastere a diplomei este de trei luni.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)