Managerii se asteapta la noi reduceri de personal pana in aprilie

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 11:00
1370 citiri
Managerii se asteapta la noi reduceri de personal pana in aprilie

Managerii firmelor romanesti anticipeaza o stabilitate relativa a activitatii din industrie in perioada februarie-aprilie, scaderi in constructii si comertul cu amanuntul, precum si un declin moderat in servicii, numarul salariatilor urmand sa se reduca in toate sectoarele, a anuntat vineri INS, citat de NewsIn.

Astfel, potrivit anchetei de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS), directorii firmelor din industria prelucratoare estimeaza, pana in aprilie, o relativa stabilitate a productiei, soldul conjunctural fiind de -3%, imbunatatit semnificativ fata de cel din ancheta din ianuarie, de -12%.

Companiile din industria prelucratoare iau in calcul in continuare un declin al numarului de salariati (sold conjunctural -16%), mai ales in cazul firmelor mici, cu mai putin de 50 de salariati (sold conjunctural -19%).

Cele mai afectate domenii ar putea fi metalurgia, fabricarea altor mijloace de transport, substante si produse chimice (solduri conjuncturale -44%, -43%, si -42%).

Pentru preturile produselor industriale, managerii prognozeaza o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%).

Potrivit estimarilor din februarie, activitatea din constructii ar putea inregistra o tendinta de scadere atat a productiei (sold conjunctural -22%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -22%).

Estimarile s-au imbunatatit de la ancheta din ianuarie, cand soldurile conjuncturale din acest sector erau de -39%, respectiv -32%.

Tot pentru sectorul constructiilor, managerii se asteapta la reducerea numarului de salariati (sold conjunctural -29%), in timp ce preturile lucrarilor ar urma sa inregistreze o relativa stabilitate (sold conjunctural -1%).

Pentru sectorul de comert cu amanuntul, directorii firmelor au estimat o scadere a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -16%).

Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -10%), in timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri va scadea (sold conjunctural -19%).

Angajatorii anticipeaza pentru urmatoarele trei luni scaderea moderata a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -10%), in timp ce preturile de vanzare cu amanuntul ar urma sa creasca (sold conjunctural +18%).

In sectorul serviciilor, managerii se asteapta la o scadere moderata a cererii (cifrei de afaceri), soldul conjunctural fiind de -14%.

De asemenea, numarul de salariati este asteptat sa se reduca moderat (sold conjunctural -13%), tendinta data in special de intreprinderile mari, cu intre 250 si 499 de salariati.

In acelasi timp, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -3%).

Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Ca urmare, soldul conjunctural indica perceptia respondentilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081)

Eroarea de estimare maxim admisa este de ±5% la nivel de sector, se precizeaza in comunicatul Statisticii. 

#manageri, # reduceri, # personal , #Stiri Locuri de munca