Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mai putini romani plecati la munca in strainatate cu ajutorul statului

Mai putini romani plecati la munca in strainatate cu ajutorul statului
Numarul romanilor care au plecat la munca in strainatate cu ajutorul institutiilor statului a scazut cu circa 30%, in primele opt luni ale anului, dar tendinta generala in ceea ce priveste migratia a fost in crestere pe fondul aparitiei de noi posibilitati de a pleca la munca in tarile UE.

Conform informatiilor oferite de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) agentiei NewsIn, simultan cu intrarea Romaniei in UE si cu eliminarea vizelor pentru munca, institutia nu mai are o evidenta exacta a cetatenilor romani care au plecat in stainatate in scop de munca. Dar aparitia unor posibilitati suplimentare de a gasi un loc de munca (cum ar fi reteaua europeana EURES) a facut, in opinia reprezentantilor ANOFM, ca numarul romanilor care au plecat la munca in strainatate, de la 1 ianuarie, sa fie in crestere.

ANOFM detine evidenta lucratorilor care au plecat in strainatate in baza unui contract de munca prin intermediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) si, dupa desfiintarea acestuia, de Agentie. Astfel, potrivit datelor de la ANOFM, in perioada ianuarie-august, au fost obtinute un numar de peste 30.000 de contracte de munca, in scadere cu aproape 30% fata de perioada similara a anului trecut. ?i dupa intrarea Romanei in UE, s-a mentinut tendinta ca majoritatea lucratorilor sa se angajeze in domeniul agricol, gastronomic sau in constructii.

Peste 80% din contracte au fost pentru locuri de munca in Germania, unde romanii s-au dus sa munceasca in agricultura, gastronomie, domeniul sanitar sau pentru a face menaj, durata acestora variind intre trei luni si trei ani. Salariile castigate de muncitorii romani in aceste domenii sunt cuprinse intre 850 si 1.200 de euro pe luna. In Spania, ANOFM a intermediat plecarea unui numar de 5.000 de lucratori, majoritatea muncind in agricultura, gastronomie, industria alimentara, constructii sau comert. Contractele au o durata cuprinsa intre o luna si un an, iar salariile variaza intre 730 si 2.300 de euro.

Muncitorii romani sunt cel mai bine platiti in Elvetia, unde lucreaza in agricultura, gastronomie si in domeniul sanitar, pentru salarii cuprinse intre 2.000 si 3.000 de euro, dar doar 27 de romani au plecat in aceasta tara prin Agentie.

Totodata, prin intermediul agentilor privati de recrutare si plasare a fortei de munca, au obtinut un contract de munca, in prima jumatate a anului, aproape 12.000 de romani, din care mai putin de jumatate (5.000) au plecat in tari din spatiul comunitar.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1974 ori