Magistratii de judecatorie au castigat mai mult de un salariu minim in legea unica

Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 09:12
5405 citiri
Magistratii de judecatorie au castigat mai mult de un salariu minim in legea unica

Guvernantii au decis sa majoreze coeficientii magistratilor in grila de salarizare a Legii unice pentru magistrati, in functie de gradele acestora cresterea fiind intre 0,5 si 1, 3 salarii minime pe economie, potrivit ultimei variante de proiect obtinuta de NewsIn.

Astfel, coeficientii pentru judecatorii cu grad de Inalta Curte de Casatie si Justitie s-au stabilit intre 7,1 si 9,6 salarii minime pe economie.

Pentru un judecator de curte de apel sau un procuror de acelasi grad a crescut baza de calcul intre 6 si 8,15 salarii, ei castigand astfel un salariu minim pe economie fata de vechea varianta discutata, marti, la Guvern.

In noua varianta, pentru un judecator de tribunal sau procuror de parchet de pe langa tribunal s-a stabilit un coeficient crescut fata de ultima varianta, intre 5,4 si 7,3 salarii minime.

Un magistrat cu grad de judecatorie va putea obtine un coeficient intre 4 si 6,5, de asemenea majorat fata de ultima varianta.

Un judecator sau procuror cu vechime de pana la 3 ani va avea un salariu calculat cu un coeficient intre 3 si 3,75 salarii minime.

Coeficientii pentru sefii din justitie, respectiv pentru seful CSM, al instantei supreme si pentru procurorul general au ramas aceeasi, de 11,8.

In cazul personalului auxiliar, un prim grefier, un grefier-sef sectie si un grefier-sef ar urma sa fie platiti dupa un coeficient de 4,8 salarii minime, la fel ca in vechea varianta de lege.

In penultima forma de proiect de lege, coeficientii pentru judecatorii cu grad de Inalta Curte de Casatie si Justitie erau intre 6,6 salarii si 9,6 salarii minime, in functie de vechime si grade.

Un judecator cu grad de curte de apel urma sa fie platit dupa un coeficient cuprins intre 5 si 8,15, potrivit acestei variante de lege.

In varianta rezultata dupa discutiile de luni seara, un judecator cu grad de tribunal sau tribunal specializat trebuia sa fie platit dupa un coeficient de salarizare cuprins intre 4,5 si 7,3, de la 4,6 - 7,5.

Un judecator cu grad de judecatorie avea un coeficient intre 4 si 5,2 salarii minime.

De asemenea, un judecator, un procuror (2-3 ani vechime) si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor cu 1-3 ani vechime avea prevazut un coeficient de 3 salarii minime, fata de 2,65-3,3 in veche forma.

Sporul de stres va creste pana la 25% din salariul magistratilor

Astfel, potrivit proiectului reiesit dupa discutiile de joi, sporul pentru risc si suprasolicitare neuropsihica va fi de pana la 25% din salariul de baza, respectiv indemnizatia lunara de incadrare.

Sporul de confidentialitate va fi si el calculat in procent de pana la 5% din salariul de baza, respectiv indemnizatia lunara de incadrare.

La ultimul articol din proiectul Legii unice, asa cum a rezultat dupa discutiile de la Guvern de luni, se arata ca, la 3 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, urmatoarele drepturi salariale suplimentare se acorda personalului din sistemul justitiei, in cuantum de 5% fiecare: sporul de confidentialitate si sporul de risc si suprasolicitare neuropshica.

#coeficient, #magistrati, #salarii, #sporuri , #Stiri Locuri de munca