Magistratii de Inalta Curte au castigat inca 1,65 salarii minime, in Legea unitara

Luni, 07 Septembrie 2009, ora 09:37
2465 citiri
Magistratii de Inalta Curte au castigat inca 1,65 salarii minime, in Legea unitara

Executivul a decis sa majoreze semnificativ coeficientii magistratilor in grila Legii unitare de salarizare, cresterile fiind cuprinse intre 0,15 si 1,65 salarii minime, la care se adauga si sporuri consistente, potrivit formei finale a Legii pe care guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, precizeaza NewsIn.

Astfel, coeficientii pentru judecatorii cu grad de Inalta Curte de Casatie si Justitie s-au stabilit intre 8,75 si 11,2 salarii minime pe economie, ei castigand, astfel, 1,65 salarii minime in plus fata de veche varianta analizata, miercuri, de Guvern.

Totodata, baza de calcul pentru un judecator de curte de apel sau un procuror de acelasi grad a crescut intre 6,45 si 8,3 salarii.

In noua varianta, pentru un judecator de tribunal sau procuror de parchet de pe langa tribunal s-a stabilit un coeficient cuprins intre 6,2 si 8 salarii minime, majorat fata de varianta anterioara.

Un magistrat cu grad de judecatorie va putea obtine un coeficient intre 4,5 si 7,3, de asemenea majorat semnificativ fata de ultima varianta.

Un judecator sau procuror cu vechime de pana la trei ani va avea un salariu calculat cu un coeficient intre 3,5 si 4,4 salarii minime.

Coeficientul pentru sefii din justitie, respectiv pentru seful CSM, al instantei supreme si pentru procurorul general este de 11,7, egal cu cel al primului-ministru.

In cazul personalului auxiliar, un prim grefier, un grefier-sef sectie si un grefier-sef ar urma sa fie platiti dupa un coeficient de 4,8 salarii minime, la fel ca in vechea varianta de lege.

In varianta legii aparuta inainte de discutiile de vineri dintre reprezentantii Justitiei si ministrii Muncii si cel al Finantelor, un judecator cu grad de tribunal sau tribunal specializat trebuia sa fie platit dupa un coeficient de salarizare cuprins intre 5,4 si 7,3, de la 4,5-7,3.

Un judecator cu grad de judecatorie avea un coeficient intre 4 si 6,5 salarii minime.

De asemenea, un judecator, un procuror (2-3 ani vechime) si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor cu 2-3 ani vechime avea prevazut un coeficient intre 3 si 3,75 salarii minime.

Sporul de stres, inclus in salariul de baza din 2010

Actul normativ prevede ca "judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de la curtile de apel, tribunale, tribunalele specializate si judecatorii, procurorii de la parchetele de pe langa aceste instante, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor beneficiaza de sporul de risc si suprasolicitare neuropsihica, de 25% din salariul de baza, respectiv indemnizatia lunara de incadrare si de sporul de confidentialitate in procent de 5% din salariul de baza, respectiv indemnizatia lunara de incadrare".

Totodata, legea pe care guvernul isi asuma raspunderea prevede ca, "de la 1 ianuarie 2010, personalul prevazut la alin.(1) beneficiaza, pentru risc si suprasolicitare neuropsihica si pentru pastrarea confidentialitatii, de urmatoarele drepturi salariale: a) un adaos de 25% (pentru risc si suprasolicitare neuropsihica) si, respectiv de 10% (pentru asigurarea confidentialitatii) calculate la indemnizatia de incadrare bruta lunara sau, dup caz, la salariul de baza si care incepand cu data de 1 ianuarie 2010 vor fi incluse in indemnizatia de incadrare bruta lunara sau, dupa caz, la salariul de baza".

"Sporurile ramase in afara salariului de baza sau, dupa caz, in afara indemnizatiei lunare de incadrare, se vor acorda intr-un cuantum care, impreuna cu noul salariu de baza, sa conduca la un castig salarial egal cu cel aferent lunii mai 2009", se mai arata in document.

 

#magistrati, # salarizare, # lege, # coeficienti, # sporuri, # salarii minime , #Stiri Locuri de munca