Macron le raspunde transportatorilor: Nu am abordat subiectele europene cu santaj, dar nu accept dumpingul social

Joi, 24 August 2017, ora 18:42
1616 citiri
Macron le raspunde transportatorilor: Nu am abordat subiectele europene cu santaj, dar nu accept dumpingul social
Foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a declarat, joi, in conferinta de presa comuna de la Palatul Cotroceni cu Klaus Iohannis, ca nu va accepta ca angajatori francezi sa faca dumping social folosind salariati din tari cu costuri reduse ale fortei de munca.

"Cand vorbesc despre transportatorii rutieri francezi, care recruteaza romani, acestia intra in acordul pe care sper sa il obtinem, pentru ca este vorba de o forma de munca detasata, lucratori detasati.

Daca un transportator rutier francez angajeaza la costuri salariale romanesti soferi romani in Franta, acest lucru intra in cadrul directivei privind transporturile si va fi acoperit de acordul la care sper sa ajungem in luna octombrie, deci acest lucru nu a fost scos din acord.

Este vorba despre problematica detasarii lucratorilor, deci toate sectoarele vor fi incluse in masura in care exista lucratori detasati, in acest acord pe care sper sa il obtinem si pentru care m-am angajat personal", a spus Macron.

Presedintele Frantei a afirmat ca o directiva privind transportul rutier va fi discutata separat si va stabili un cadru juridic transportatorilor rutieri din toate tarile.

"Exista clar o problema delicata in Romania. Transportatorii romani care angajeaza salariati romani sau din alte tari din Uniunea Europeana si care au activitati in Uniunea Europeana. Asta nu are nicio legatura cu directiva privind detasarea lucratorilor. Nu este acelasi subiect.

Aici este vorba despre directiva privind transportul rutier, care va fi discutata intr-un alt cadru si care va oferi un cadru juridic tuturor transportatorilor rutieri din toate tarile, dar care nu se refera la detasarea lucratorilor.

Deci, concret, nu accept ca angajatori francezi sa faca dumping social angajand salariati care vin din tari cu costuri reduse ale fortei de munca, pentru ca asta inseamna o incalcare a regulilor europene si aici va intra si sectorul transportului rutier, prin reforma acestei directive si vom merge pana la capat", a mai spus Macron.

Macron a fost intrebat daca ia in calcul un "Frexit", in cazul in care deciziile privind directiva nu vor fi luate asa cum isi doreste. Acesta a spus ca nu abordeaza subiectele europene cu "santaj", ci "cu simt pentru detaliu si concret".

"Unii au incercat aceasta metoda si se pare ca au avut probleme. Adica sa faca santaj spunand 'daca nu primesc ce vreau, ies din Uniunea Europeana'. Si pana la urma iesi, si esti si mai putin fericit. Niciodata nu am abordat subiectele e ...citeste mai departe despre "Macron le raspunde transportatorilor: Nu am abordat subiectele europene cu santaj, dar nu accept dumpingul social" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Emmanuel Macron dumping social, #Macron muncitori straini Franta, #Macron muncitori francezi Europa , #Stiri Locuri de munca