Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lupta pentru Rosia Montana continua

Lupta pentru Rosia Montana continua
Pe masura ce se apropie data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, se intensifica controversele legate de o mina de aur. O companie canadiana promite sa salveze, prin locurile de munca pe care le va crea, comunitatea din Rosia Montana, zona cu o rata ridicata a somajului. Compania s-a vazut nevoita sa lupte cu ecologistii din intreaga Europa si se loveste inca de rezistenta unor localnici, care refuza sa se mute, pentru a permite deschiderea minei.

Pentru un om care a jucat un rol important in zadarnicirea unui proiect minier in valoare de mai multe milioane de dolari, Eugen David locuieste departe de drumul principal. O derivatie a unei sosele sinuoase care ocoleste un masiv din Carpati duce la Rosia Montana. Treci mai departe de semnul care marcheaza noul sat, in stil local, construit pentru cei stramutati pentru a face loc noii mine. Treci pe langa vagoanele ruginite de la capatul liniei ferate de la vechea mina de aur, proprietate de stat, acum abandonata, de la Rosia Montana.

Lipsita de subventiile pe care Uniunea Europeana nu le accepta, mina s-a inchis de curand, sporind semnificativ somajul din zona. Apoi iesi de pe drum si masina te hurduca pe o carare pietruita, pana ajungi la o casa de tara, pe coasta unui deal. Cand am ajuns, Eugen David isi ducea fata in vale, calare pe un cal. Curand, familia se aduna in jurul unei sobe, la care multi romani se incalzesc iarna. "Viata mea este in Rosia Montana", spune fostul miner, care adauga: "Nu vreau sa plec si nu pot deschide noua mina daca noi nu plecam".

Mica proprietate a familiei David este in linia intai a ceea ce pare adesea a fi un camp de lupta. Eugen m-a dus in curte, trecand pe langa sira de fan si hambar, pe o carare noroioasa. Arata spre paduri, unde ar urma sa fie unul din puturile minei, la marginea pamantului sau. Cu o stralucire sugubeata in ochi, imi spune ca a cumparat cateva hectare in perimetrul viitoarei mine. Casa lui Eugen David are o privire panoramica asupra peisajului transilvan. Dar in aceasta perioada a anului, ceata diminetii nu s-a ridicat inca, iar iarba si ramurile pomilor sunt acoperite de promoroaca. Eugen David sustine ca nu este nevoie sa fie relansat mineritul in zona, cu toate necazurile pe care le-ar atrage dupa sine. El afirma ca, datorita combinatiei de frumusete naturala si interes istoric - inclusiv pentru minele de aur datand din perioada romana -, turismul ar putea salva Rosia Montana. Si Eugen a luat masuri pentru a spori atractiile locale: unul din campurile lui este acum presarat cu sculpturi, create de artisti din toate continentele. Eugen a cultivat cu perseverenta sustinere internationala, in cei sase ani de campanie.


Dar Gabriel Resources, compania canadiana care doreste sa deschida noua mina, si-a sporit si ea eforturile de a-i convinge pe criticii sai ca gresesc din toate punctele de vedere. Gabriel intentioneaza sa investeasca 900 de milioane de dolari in proiectul uneia din cele mai mari mine de aur din Europa. Opozantii ideii se tem de riscul deversarilor de cianura, folosita la extragerea aurului din minereu. Gabriel insista ca masurile de protectie ale mediului pe care le va lua vor fi cele mai bune din lume. O macheta expusa in sat arata amenajarile peisagiste, care vor face ca zona sa nu mai arate asa de ravasita.

Campania de relatii publice a companiei a inclus si finantarea partiala a unui documentar, care ii ataca pe ecologistii care se opun deschiderii minei. Actorul principal al filmului este un tanar miner somer din Rosia Montana. Echipa Gabriel din Rosia Montana crede ca opozitia localnicilor este in scadere si ca firma canadiana ar putea produce primele cantitati de aur in 2009. Compania se gandeste ca, in ultima instanta, sa ceara autoritatilor romane sa rechizitioneze terenurilor opozantilor celor mai inversunati. Eugen David nu crede ca Guvernul Romaniei va avea curajul sa oblige pe cineva sa plece din Rosia Montana. Astfel, taberele continua sa lupte, iar miza creste. Gabriel sugereaza ca, daca nu primeste aprobarea, aceasta ii va descuraja pe alti investitori straini.


Pe cand soarele de iarna apune deasupra satului Rosia Montana, ma duc sa-l vad pe Gheorghe, un vaduv de 76 de ani, al zecelea copil al unei familii de mineri. El insusi a lucrat in mina, zi de zi, vreme de 39 de ani. Din curtea lui, el poate vedea vechiul put in care a sapat prima oara dupa aur, la 12 ani. De pe o polita, ia o bucata de roca cu vine de aur. Ochii lui reflecta stralucirea metalului, dar si o viata de munca grea. La inceput, Gheorghe nu a sustinut proiectul noii mine. El insusi voia sa initieze un proiect de minerit in sat si sa-i invete pe cei tineri. Dar s-a dovedit ca proiectul lui a fost prea ambitios. El ar dori ca Gabriel sa faca mai mult pentru a asigura viitorul Rosiei Montana, pe termen lung si locuri de munca pentru localnici. Insa acum este gata sa se mute, ca sa poata trai mai aproape de fiica lui. Este constient ca-i va fi greu sa plece din "vatra strabunilor", cum ii spune.

RadorTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1194 ori