Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lucratorii romani detasati in Italia nu mai trebuie sa obtina autorizare de angajare

Lucratorii romani detasati in Italia nu mai trebuie sa obtina autorizare de angajare

Lucratorii romani detasati in Italia, incepand cu 1 ianuarie 2007, nu mai trebuie sa obtina autorizarea pentru angajare, avand numai obligatia de a solicita, in termen de trei luni de zile de la intrarea pe teritoriul italian, cartea de sedere direct la chestura sau prin intermediul oficiilor postale, precizeaza Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS) din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF).

Potrivit legislatiei italiene, care transpune directiva europeana in materie de detasare a lucratorilor pentru prestari de servicii, lucratorilor detasati li se aplica "aceleasi conditii de munca prevazute de dispozitiile legislative, regulamentare sau administrative precum si de contractele colective de munca stipulate de organizatiile sindicale ale angajatorilor si lucratorilor cele mai reprezentative la nivel national, aplicabile lucratorilor care efectueaza prestatii lucrative subordonate in locul unde lucratorii isi desfasoara activitatea sub forma de detasati".

Inainte de plecarea din Romania, lucratorilor detasati trebuie sa li se incheie acte aditionale la contractele individuale de munca, care se inregistreaza la inspectoratul teritorial de munca din raza caruia angajatorul are sediul.

De asemenea, angajatorii trebuie sa solicite de la Casa de Sanatate competenta formularul european E 106, prin care se atesta faptul ca asiguratul poate beneficia de asistenta sanitara in Italia (in lipsa acestui formular poate fi solicitat de asemenea formularul E 111 pentru valabilitatea perioadei de detasare) si de la Casa Judeteana de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale formularul E 101, care atesta ce legislatie se aplica in domeniul asigurarilor sociale.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1583 ori