Lazaroiu: Romanii din Spania nu vor fi afectati de restrictiile de acolo

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 00:48
1828 citiri
Lazaroiu: Romanii din Spania nu vor fi afectati de restrictiile de acolo

Masurile autoritatilor de la Madrid privind restrictiile aplicate romanilor pe piata muncii se vor aplica doar celor care vor ajunge de acum inainte in Spania, a explicat ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, potrivit NewsIn.

"Masura este in vigoare, am vrut sa ne intalnim cu autoritatile de la Madrid sa discutam modul in care se aplica acum aceste masuri, care trebuie spus foarte clar - ele sunt valabile numai pentru romanii care vor de acum inainte sa munceasca in Spania.

Nu e vorba de o interzicere a lor pe piata muncii, e vorba de o restrictie, in sensul ca trebuie sa obtina mai intai un permis de munca. Nu afecteaza dreptul la calatorie si, mai ales, masurile nu-i afecteaza pe cei care sunt pe teritoriul Spaniei in acest moment, fie ca au un loc de munca aici, fie ca iau ajutor de somaj, fie ca sunt in cautarea unui loc de munca. Masurile se aplica doar celor care ar urma sa vina", a explicat ministrul.

Sebastian Lazaroiu a povestit ca s-a intalnit cu reprezentantii comunitatii romanesti din Spania, numarul oficial al romanilor din aceasta tara fiind in jurul cifrei de 900 de mii.

Potrivit ministrului, romanii sunt "bine apreciati in Spania, atat de autoritati, cat si de spanioli", dar sunt inca unele probleme legate de munca la negru.

"Le-am dat asigurari ca statul roman ii protejeaza impotriva oricarui abuz, chiar daca ar veni din partea unor functionari spanioli. Aici a fost o discutie buna cu ministrul spaniol al Muncii, care mi-a dat asigurari ca vom lucra impreuna sa evitam aceste situatii", a conchis ministrul.

Anterior, Lazaroiu a anuntat ca se va infiinta un grup de lucru care sa monitorizeze felul in care Spania aplica masurile impuse romanilor pe piata muncii, precum si o linie rapida de contact pentru cei care se confrunta cu posibile abuzuri.

Lazaroiu a spus ca vizita sa la Madrid are loc pentru a se asigura ca nu se fac abuzuri in aplicarea masurii luate de Spania de a impune restrictii pe piata muncii pentru cetatenii romani.

"Vom avea si un grup de lucru pe asta, vrem sa fin siguri sa nu se fac abuzuri. Vom infiinta si o linie verde pentru romanii din Spania, cei care se confrunta cu probleme, cu functionari care inteleg gresit instructiunile Ministerului Muncii din Spania trebuie sa sune la aceasta linie verde si noi vom rezolva imediat problemele cu autoritatile spaniole", a explicat ministrul. 

#restrictii piata munca spania, # spania, #restrictii, #piata muncii, #sebastian lazaroiu , #Stiri Locuri de munca