Largirea: scepticismul se extinde in Europa

Miercuri, 20 Decembrie 2006, ora 08:53
1329 citiri

Tarile "Vechii Europe", ca Franta, Germania sau Olanda, nu sunt singurele tari din Uniune care se plang de largire. In timp ce Bulgaria si Romania se pregatesc sa adere la 1 ianuarie, Eurobarometrul de sfarsit de an, publicat la 18 ianuarie la Bruxelles, arata ca scepticismul cuprinde Marea Britanie si Spania, odinioara foarte favorabile aderarii a noi state membre. "Este un semn ca aceste doua tari fac parte si ele din Vechea Europa", subliniaza un responsabil al Comisiei.

In Marea Britanie, sustinerea in favoarea extinderii a scazut la 36%, adica o scadere de sase puncte fata de iunie. In Spania, 51% dintre cei intrebati sunt favorabili extinderii Europei, dar acest rezultat a scazut cu cinci puncte in sase luni. Acelasi fenomen este vizibil in Belgia unde extinderea nu se mai bucura de popularitate: 51% dintre belgieni i se opun in prezent (+6 puncte), ceea ce constituie o noutate in aceasta mica tara renumita a fi europeana, generoasa si liberala.

"Vechea" si "Noua" Europa

Belgia se alatura taberei scepticilor unde se afla Franta, Luxemburgul, Austria si Germania, cele patru tari cele mai ostile oricarei noi aderari. In randurile celor 25, largirea ramane un proiect putin popular: el nu este sustinut decat de 46% dintre europeni, in timp ce 42% dintre ei i se opun, mai ales in randurile celor de peste 55 de ani. Divizarea intre "Vechea Europa" si "Noua Europa" este in continuare pertinenta cu 41% opinii favorabile pentru prima si 72% pentru cea de-a doua. Romania si Bulgaria sunt favorabile cu 67% si 68% viitoarelor largiri. Numai Turcia nu se conformeaza regulii, cu 50% dintre cei intrebati sustinand extinderea Europei.

Lasand la o parte noile state membre, tarile cele mai favorabile extinderii sunt Grecia, Portugalia, Suedia. Oboseala Vechii Europe cuprinde Spania, Danemarca, Irlanda, Italia si Belgia. In Olanda si in Finlanda, majoritatea populatiei este ostila viitoarelor aderari.

Rezultatele negative ale acestui sondaj dau dreptate sefilor de stat si de guvern ai celor 25 care au decis sa franeze extinderea Uniunii, inghetand o parte a negocierile incepute cu Ankara. Pentru Turcia si Balcani, conditiile de intrare s-au inasprit, conform dorintei opiniilor publice.

Uniunea Europeana nu va accepta un nou stat membru inainte de a se dota cu institutii noi si cu un buget adaptat Europei largite, doua reforme grele, asteptate in 2008 si 2009. Prima tara candidata care va suferi de pe urma acestor noi reguli va fi Croatia a carei intrare in Uniune este prevazuta in 2010. A doua pe lista, Macedonia va fi prima tara care va fi supusa referendumului francez, o exigenta introdusa, in 2005, de Jacques Chirac in Constitutia Frantei.

Rador