Juncker promite in plenul PE un plan de investitii pentru crearea de locuri de munca

Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 13:45
2186 citiri
Juncker promite in plenul PE un plan de investitii pentru crearea de locuri de munca
Foto: (c) REUTERS/Christian Hartmann

Viitorul presedintele al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri in plenul Parlamentului European la Strasbourg ca isi va prezenta planul de investitii de 300 de miliarde de euro pentru a impulsiona cresterea si crearea de locuri de munca pana la sfarsitul anului, relateaza Reuters.

In discursul sau inaintea votului in PE asupra noii Comisii, Juncker a spus ca investitiile sunt vitale in restabilirea cresterii si in crearea de locuri de munca. Germania, economia dominanta din Europa, rezista apelurilor de a cheltui mai mult pentru a impulsiona cresterea, transmite Agerpres.

Juncker, fost premier conservator al Luxemburgului, a subliniat, totusi, ca, asa cum a spus cancelarul german Angela Merkel, o mare parte din cele 300 de miliarde de euro ar trebui sa vina de la investitorii privati si ca guvernele ar trebui sa-si tina in continuare sub control deficitele bugetare.

"Daca ne veti sustine astazi, vom prezenta pachetul privind locurile de munca, cresterea si investitiile pana la Craciun", a declarat Juncker, adaugand ca investitiile ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea eficientei economice, nu pe cheltuielile pe termen scurt.

Berlinul rezista la apelurile altor state din afara zonei euro si nu numai de a-si creste investitiile publice pentru a relansa crestere economica pe continent.

Juncker a spus de asemenea ca regulile bugetare ale Uniunii Europene care limiteaza deficitele si datoria publica nu vor fi relaxate. Comisia Europeana pregateste o analiza a regulilor si a eficientei lor, urmand sa prezinte un raport pana la mijlocul lunii decembrie. Franta si Italia vor o mai mare indulgenta in eforturile cerute pentru consolidarea bugetului.

"Regulile nu vor fi schimbate. Dar pot fi implementate cu un grad de flexibilitate", a spus Juncker.

Investitiile, a spus el, reprezinta numai o parte a unei strategii cu trei piloni, alaturi de reforme structurale in economiile nationale si o noua credibilitate fiscala pentru guverne.

Principalele grupuri politice din UE urmeaza sa aprobe miercuri prin vot noua Comisie, care isi va intra in functie la 1 noiembrie, inlocuind executivul condus de Jose Manuel Barroso.

Jean-Claude Juncker a promis o echipa 'extrem de politica' ce se va concentra in mandatul sau de cinci ani pe derularea unor programe majore, lasand chestiunile mai neinsemnate in sarcina guvernelor, o solicitare cheie din partea Marii Britanii, unde exista cereri puternice de iesire din UE.

El a spus ca structura cu doua nivele a noii Comisii, care are un numar mai mare de comisari dupa aderarea Croatiei, a fost conceputa pentru a o face mai eficienta si pentru a elimina 'atitudinile limitate' in care comisarii urmau proiecte individuale. Un nou nivel de vicepresedinti ii va coordona.

Recunoscand amplificarea sentimentelor anti-UE la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, Juncker a spus ca Uniunea trebuie sa le arate cetatenilor care lucreaza in interesele lor. "Cetatenii isi pierd increderea", a spus el.

Juncker a subliniat ca performanta economica este vitala. "Ori avem succes in reducerea somajului, ori vom esua", a afirmat el.

#Jean Claude Juncker locuri munca, #investitii locuri munca , #Stiri Locuri de munca