Bursa locurilor de munca din Capitala a adunat oameni de toate varstele, de la studenti la cei care se apropie de pensie, toti fiind in cautarea unui loc de munca platit mai bine decat salariul minim pe economie, insa multi nu si-au pus mari sperante ca isi vor schimba statutul din somer in angajat, potrivit Mediafax.
Agentii economici din Capitala au venit cu aproximativ 5.000 de posturi vacante la Bursa generala a locurilor de munca, aproape dublu comparativ cu anul trecut, insa acest lucru nu a insemnat si o speranta pentru cei care cauta un loc de munca.
Din cei aproximativ 10.000 de agenti economici contactati de Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM), doar 235 au participat la Bursa generala a locurilor de munca din Capitala, oferta lor fiind insa de doua ori mai mare decat in 2010, cand au fost 2.474 de posturi.
"Pentru cei care nu isi gasesc un loc de munca astazi, am venit si cu o oferta de cursuri gratuite de calificare, recalificare, perfectionare atat din fondul de somaj, cat si din Fondul Social European.
Din fondul de somaj avem la acest moment cursuri pe dulgher, tamplar-parchetar, zidar-tencuitor, zugrav-vopsitor, (...) iar din Fondul Social European sunt cursuri atat pentru studii superioare, cat si pentru meserii", a spus purtatorul de cuvant de la AMOFM Bucuresti, Nicoleta Borcea-Halmaghi.
Potrivit acesteia, rata de ocupare in 2010 a fost de 20 la suta, in timp ce, la nivel national, 30 la suta dintre cei care si-au cautat un loc de munca au reusit sa se angajeze. Multi dintre participantii la eveniment, someri de lunga durata, si-au pierdut speranta ca ii mai angajeaza cineva.
Desi au constatat ca a crescut numarul posturilor, oferta nu li s-a parut si corespunzatoare pregatirii sau cerintelor lor de salarizare.
"Am lucrat toata viata ca macaragiu si sofer. Acum sunt somer cu acte, de anul trecut. Am mai depus ceva CV-uri pe la firme, dar am impresia ca varsta e o problema. Am 56 de ani impliniti.
Imi spun mereu ca o sa ma sune si sa astept. Sunt unii care dau anunturi in ziare si sunt cinstiti, pentru ca spun ca angajeaza pana la o anumita varsta", a marturisit un domn cu parul grizonat, in timp ce completa un curriculum vitae.
Unii participanti la bursa s-au plans de faptul ca oferta nu a fost prea variata, majoritatea angajatorilor fiind din domeniul asigurarilor.
"Bursa de azi, destul de interesanta. Mai mult pe asigurari am vazut, dar nu am gasit ce cautam noi. Aveam nevoie de niste posturi cu o calificare mai joasa, de genul ambalare, asamblare componente.
Mi se par destul de multi angajatori, in comparatie cu anii trecuti, dar nu este o oferta foarte variata", a remarcat o doamna care venise sa caute un loc de munca.
In domeniul asigurarilor, nu se poate vorbi, dupa cum au marturisit chiar angajatorii, de un salariu fix, intrucat remunerarea consta in comisioanele obtinute din vanzare.
Mihaela Mihailovici, directorul unei agentii de asigurari, care oferea patru posturi de unit manager si 15 de consultant financiar, a precizat ca la inceput se acorda venitul minim pe care un consultant l-ar putea castiga si care ar fi undeva la 2.000 de lei pe luna.
Ea a remarcat ca, in ultimul timp, calitatea candidatilor "este un pic mai ridicata comparativ cu anii precedenti", dar pretentiile au ramas cam aceleasi, intrucat cei care doresc sa se angajeze invoca si ei criza economica pentru a obtine venituri cat mai mari.
"Caut orice ca sa pot sa muncesc. In momentul de fata, si daca gasesc ceva, este greu de acceptat, pentru ca e pe bani putini.
Am fost chemat la interviuri, dar mi s-au oferit posturi de noapte, pentru care primeam salariul aproape minim pe economie. Caut sa incep ceva sau sa avansez", a declarat Alexandru, un student de 22 de ani, care de aproape un an si-a pierdut postul de referent pe care l-a ocupat la Institutul de Fizica Atomica.
Ecaterina Isain, care pare sa se apropie de pensionare, noteaza constiincioasa intr-un carnetel oferta fiecarui angajator.
Marturiseste ca ea are un loc de munca, dar ca a venit la Bursa pentru a incerca sa gaseasca ceva pentru cei doi copii ai ei.
"Caut un post necalificat sau de muncitor comercial pentru baiat, iar pentru fata caut ceva legat de contabilitate, de economist, ea terminand o facultate de contabilitate. Sper sa gasesc pentru ea ceva mai bun decat are acum.
Lucreaza in turism, pe un salariu de 950 de lei. (...) Baiatul a lucrat un an si jumatate pe santier dar s-a desfiintat firma si de aproape trei ani nu mai reuseste sa se angajeze", a spus Ecaterina Isain.
Elena Popescu, reprezentanta unui lant de magazine, oferea circa 20 de posturi, de la lucrator comercial, casier, receptioner marfa, operator, pana la posturi de conducere in cadrul magazinului. In prima ora de la deschiderea bursei reusise sa adune aproximativ 100 de CV-uri.
"Va pot spune cu toata sinceritatea ca suntem surprinsi de candidatii prezenti azi la targ. S-au ridicat peste asteptarile noastre si consideram ca avem un potential foarte bun in vederea procesului de recrutare si selectie", a spus reprezentanta lantului de magazine.
In privinta asteptarilor pe care le au cei care isi cauta un loc de munca, Elena Popescu precizeaza ca acestea au mai scazut, dar nu semnificativ. Printre sutele de bucuresteni care au venit sa-si gaseasca un loc de munca au fost si unii care au participat doar pentru a-si face o idee.
Un inginer care se apropie de pensionare a recunoscut ca are un loc de munca si a venit doar pentru a testa piata.
El a povestit ca nu ii mai convine salariul de 2.000 de lei pe care il are in prezent si a vrut sa verifice daca este rost de mai mult.
Pentru cei care au fost nemultumiti de oferta de locuri de munca, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a venit cu promisiunea ca astfel de evenimente vor fi organizate lunar.
Ocazii pentru cei nemultumiti de oferta de vineri sa isi gaseasca locul potrivit pe o piata de munca saraca in oferte platite bine intr-o perioada in care criza economica este invocata atat de angajatori, cat si de cei care spera la un post mai bun.