Jobul nepotrivit, mai daunator decat somajul

Sambata, 19 Martie 2011, ora 23:35
2804 citiri
Jobul nepotrivit, mai daunator decat somajul

Ideea de a fi somer reprezinta cel mai infricosator scenariu pentru angajatul din ziua de astazi, care s-a obisnuit sa porneasca de la premisa ca orice job este mai bun decat lipsa de activitate. Cercetatorii au demonstrat, insa, ca un job foarte solicitant, instabil si care te nemultumeste complet iti poate afecta sanatatea mai rau decat ipostaza de somer pe timp de criza. 

Fericirea de a avea un job este prezenta doar in situatiile in care jobul este unul de inalta calitate, insa un job de slaba calitate iti poate afecta sanatatea mintala, potrivit studiului realizat de Australian National University, pe un esantion de 7000 de respondenti, pe o perioada de sapte ani.

Tocmai de aceea trebuie sa fii foarte atent cand incepi sesiunea ta de "job hunting", fie ca esti somer sau nemultumit de jobul de acum si sa nu accepti orice oferta care iti apare in cale.

Este extrem de important sa cauti joburi care iti ofera mai multa siguranta, autonomie si un volum de munca rezonabil, chiar daca nu iti este tocmai usor sa faci asta.

Chiar si angajatorii au de castigat din rezultatele acestui studiu, care vine in sprijinul ideii ca angajatii fericiti reprezinta un beneficu pentru angajatorii lor, potrivit Healthland Time.

Eroziunea calitatii conditiilor de lucru va atrage in urma sa o crestere a costurilor de sanatate, iar acest lucru afecteaza rezultatele pe termen lung, atat din punct de vedere economic cat si social.

In cadrul studiului au fost analizate modalitatile in care diferite atribute psihosociale ale mediului de lucru pot afecta bunastarea angajatilor.

Intr-o prima faza, studiul a aratat ca respondentii someri au avut rezultate mai putin bune la nivel de sanatate mintala decat cei cu job.

Mai apoi, a demonstrat ca sanatatea mintala a somerilor era comparabila sau chiar superioara, in unele cazuri, celor cu joburi de calitate inferioara.

Trecerea de la somaj la un job de o inalta calitate psihologica a fost asociata de catre cercetatori cu o imbunatatire considerabila pentru sanatatea mintala.

In acelasi timp, sanatatea mintala a celor cu joburi nesatisfacatoare s-a deteriorat puternic odata cu trecerea timpului, efectele fiind cu atat mai vizibile cu cat calitatea jobului era mai scazuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#job, #loc de munca, #job nepotrivit, #somer, #somaj, #criza , #Stiri Locuri de munca