Iti poti negocia salariul in timpul crizei economice?

Sambata, 25 Iulie 2009, ora 17:14
2749 citiri
Iti poti negocia salariul in timpul crizei economice?

Intrebarile legate de istoricul salarial si de asteptarile profesionale nasc, deseori, sentimente de anxietate, mai ales cand vremurile sunt dificile pe piata de munca. Multi dintre cei care nu au fost angajati timp de cateva luni sunt ingrijorati ca puterea lor de negociere a scazut. Altii stiu clar ca sunt supracalificati pentru pozitiile pe care le cauta si se tem ca istoricul lor salarial le va afecta sansele de a obtine jobul respectiv.

Din fericire, exista modalitati de a evita aceste obstacole si de a creste oferta de angajare – chiar si in conditiile economice actuale, spune Laurence Shatkin, expert ocupational si autor al cartii “Your $100,000 Career Plan.” Acesta insista ca cel mai important lucru pe care trebuie sa-l retii despre  intrebarile legate de salariu este sa amani discutia pana dupa ce ti s-a facut o oferta.

“Angajatorii intreaba deseori care sunt asteptarile tale salariale sau cat ai castigat in trecut, poate chiar ca parte din cererea de angajare sau din scrisoarea de intentie. Acest lucru ii ajuta sa sorteze mai bine candidatii care au astepari pe masura cifrelor oferite de ei. Nu te exclude singur, oferind aceasta informatie,” avertizeaza Shatkin.

In cartea sa, Shatkin ofera diverse modalitati de a raspunde la aceste intrebari si evidentiaza pasii necesari pentru o mai buna pregatire a candidatilor, in vederea lansarii negocierilor verbale. Sfaturile sale includ:

Inainte de interviu

Daca exista un spatiu care cere o cifra pe cererea de angajare, scrie “Negociabil.”

Daca angajatorul refuza sa te cheme la interviu daca nu indici care sunt asteptarile tale salariale, ofera o estimare vaga, notand faptul ca speri ca ambele parti vor fi flexibile, odata ce veti afla mai multe unul despre celalalt.

In timpul interviului

Cand esti intrebat de asteptarile salariale, indreapta discutia spre calificarile tale. De exemplu, poate ca ai vrea sa raspunzi, “Sunt sigur ca va platiti corect angajatii, asa ca ma astept sa imi oferiti un salariu corect, pe masura experientei mele. Haideti sa deiscutam despre realizarile mele si despre ce pot face eu pentru afacerea dumneavoastra.”

Daca simti ca trebuie sa specifici care iti sunt asteptarile, ofera un interval larg, bazat pe cercetari mai mult decat pe sperante.

Intreaba cata concurenta ai. Daca esti singurul candidat ramas, vei putea negocia pentru o pozitie mai buna.

Profita de fiecare ocazie pentru a explica cum poti imbunatati profitul organizatiei, deoarece asta este ceea ce justifica un salariu mai bun.

Dupa oferta salariala

Daca oferta este peste asteptarile tale initiale, felicitari! Insa poti obtine ceva si mai bun daca nu sari la prima oferta. Fa o pauza suficient de lunga incat sa-i lasi angajatorului impresia ca te asteptai la mai mult. De asemenea, poti cere putin timp sa te mai gandesti.

Daca un alt angajator ti-a facut o oferta mai buna, acesta este cel mai puternic argument pe care il poti folosi.

Daca nu ai alte oferte, dar cercetarile tale iti spun ca salariul de pornire este mai mare decat ce-ti ofera el, spune-i. Retine ca si angajatorul, foarte probabil, a cercetat piata, asa ca asigura-te ca ai surse veridice si de incredere.

Daca nu va creste oferta suficient de mult pentru a-ti atinge asteptarile, cere-i sa-ti revizuiasca salariul mai devreme decat ar face-o in mod normal.

Angajatorii care sunt de neclintit in privinta ofertelor salariale sunt uneori dispusi sa faca concesii in ceea ce priveste beneficiile pe care le vrei. Poate ca poti obtine actiuni ale companiei, mai mult concediu, o masina de serviciu sau posibilitatea de a lucra de acasa. Important este ca ambele parti sa beneficieze de pe urma unei intelegeri.

De asemenea, poti obtine concesii si cu privire la anumite responsabilitati ale jobului pe care le vrei sau pe care doresti sa le eviti. De exemplu, poti cere sa ti se ofere o sarcina manageriala, care nu face parte, in mod normal, din fisa de post. Acest lucru poate conduce, eventual, catre o pozitie mai bine platita. Orice sarcini pe care ceri sa le eviti ar trebui sa fie de nivel scazut, astfel incat, inlaturarea acestora sa nu interfereze cu dezvoltarea ta profesionala.

Daca este posibil, efectueaza toate negocierile fata in fata, si nu prin telefon, deoarece poti intui mai bine reactiile si gandurile oamenilor daca te afli in fata lor. Uneori, candidatii vor spune si vor face totul bine in timpul interviului si al negocierilor si totusi nu vor obtine oferta pe care o cautau.

In aceste situatii, Shatkin sugereaza sa-i spui angajatorului ca “slujba este, cu siguranta, una pe care ti-ai dori-o, daca salariul ar fi unul potrivit. Apoi multumeste-i pentru timpul si intelegerea acordate. Este posibil sa nu gaseasca pe altcineva care sa ocupe pozitia respectiva si sa reia in calcul posibilitatea de a te angaja, oferindu-ti salariul pe care l-ai cerut.”

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cariera, #companie, #job, #manager, #negociere, #salariu , #Stiri Locuri de munca