Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Italia, Spania si Marea Britanie - principalele destinatii ale muncitorilor romani

Italia, Spania si Marea Britanie - principalele destinatii ale muncitorilor romani
Principalele trei tari pe care romanii care pleaca la munca in strainatate le prefera sunt Italia, Spania si Marea Britanie, se arata in studiul 'Cu bine, din Europa!', lansat miercuri de Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni.

Potrivit studiului, cei care opteaza pentru Marea Britanie sunt persoane tinere, mai educate si cu venituri mai mari decat cei care aleg Italia sau Spania, care au un nivel de educatie mai scazut si calificari inferioare. Pozitionarea Marii Britanii intre primele trei state europene preferate de romani este un element de noutate si contureaza, foarte probabil, un nou tip de migrant.

Plecarea la munca in strainatate spre o anumita destinatie este puternic influentata de factori regional-istorici. Astfel, din Muntenia se pleaca in special in Spania, iar din Moldova, mai ales in Italia. Cei ce intentioneaza sa plece in Marea Britanie provin mai degraba din nord-estul tarii.

O alta concluzie a studiului este ca romanii pleaca in mare masura in strainatate urmand retele informale, adica folosindu-se de rudele, prietenii sau cunostintele aflate deja in tara de destinatie si tot de acolo iau si informatiile cu privire la procedurile de plecare si conditiile de munca. Plecarea cu ajutorul retelelor informale arata ca mare parte din cei care intra pe piata fortei de munca din tarile UE ajung in slujbe ilegale, urmand ca ulterior sa se preocupe de obtinerea statutului de imigrant legal.

Datele utilizate pentru realizarea acestui studiu provin dintr-o ancheta sociologica realizata in martie si aprilie 2007, pe un lot de 715 persoane, din 35 de localitati unde exista Birouri de Consiliere pentru Cetateni ale ANBCC.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 949 ori