Interviul de angajare: negociezi salariul sau accepti prima oferta?

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 14:41
5938 citiri
Interviul de angajare: negociezi salariul sau accepti prima oferta?

Intrebarea cea mai intalnita intre candidatii care obtin un interviu de angajare este daca ar trebui sa accepte prima oferta de salariu sau ar trebui sa isi incerce norocul cu o negociere. Luand in considerare cotele ridicate ale somajului in ultima perioada, unii candidati se tem ca angajatorul se va razgandi la prima propunere pentru un salariu mai mare. Pe de alta parte, nimeni nu vrea sa fie subevaluat, sunt de parere specialistii in HR citati de Monster.com. 

Parerile sunt impartite in ceea ce priveste raspunsul la aceasta intrebare, insa argumentele prezentate sunt in mod egal pertinente.

Argumente pro negociere

Unii experti in HR sustin ca in momentul in care o companie a gasit candidatul potrivit pentru postul pe care il ofera, aceasta este dispusa sa negocieze salariul oferit.

Valoarea pe care o reprezinti pentru angajatior, in momentul in care esti chemat la o negociere de salariu, nu va disparea daca fortezi putin prima sa oferta, spun specialistii.

Un alt aspect pe care putini candidati il stiu este faptul ca pentru anumite pozitii, precum cele din dezvoltarea afacerilor sau din domeniul vanzarilor, negocierea este un aspect esential.

O atitudine delasatoare anuleaza orice sansa de a obtine jobul, intrucat dovedeste ca ignori sau nu esti capabil sa pui in practica elemenul principal in orice afacere, negocierea.

Argumente contra negocierii

In situatia in care nu ai un motiv bun pentru care ar trebui sa fii platit mai bine decat ce ti se ofera, specialistii in HR spun ca nu ar trebui sa initiezi niciun fel de negociere cu angajatorul.

Lipsa unei justificari pertinente demonstreaza lipsa aptitudinilor analitice si iti anuleaza orice sansa de a obtine jobul.

In schimb, o cerere bine gandita il poate convinge pe angajator sa iti ofere mai multi bani, daca pui in evidenta plus-valoarea pe care o poti aduce companiei sau departamentului.

O negociere de salariu cand exista o diferenta uriasa intre oferta angajatorului si ceea ce iti doresti tu reprezinta o adevarata pierdere de vreme, potrivit specialistilor.

Mai mult decat atat, negocierea salariului reprezinta intotdeauna un risc.

Daca nu accepti oferta pe moment, ea ramane valabila si pentru alti candidati care pot dovedi intre timp ca merita postul, potrivit Monster.com.

Salariul, o parte din imaginea de ansamblu a jobului

Intr-adevar salariul este cel care poate genera entuziasmul pentru noul job, insa mai exista si cateva elemente de care ar trebui sat ii cont atunci cand cauti un job.

Alaturi de pasiunea pentru un anumit domeniu, increderea in oameni si in rolul pe care il ai, salariul este un mic element din intregul mediu profesional in care te dezvolti, spun specialistii.

Tinand cont de sfaturile expertilor, ar trebui sa stii cand este cazul sa negociezi oferta de salariu, sau cand tebuie sa accepti ceea ce ti se ofera, pentru a face alegerea cea mai inspirata pentru situatia ta.

#angajare, #interviu, #negociere, #salariu , #Stiri Locuri de munca