Instanta suprema renunta la procesul intentat MFP pentru neplata salariilor

Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 14:25
1742 citiri
Instanta suprema renunta la procesul intentat MFP pentru neplata salariilor

Reprezentantii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au renuntat, miercuri, la procesul deschis impotriva Ministerului Finantelor Publice si a Curtii de Conturi pentru neplata salariilor pentru lunile iulie si august, dupa ce si-au primit banii cu tot cu sporul de stres de 50%.

Angajatii Inaltei Curti de Casatie si Justitie si-au primit pe 2 octombrie, integral, salariile pentru lunile iulie si august, dupa ce banii au fost refuzati, timp de doua luni, din cauza ca nu fusese inclus in plata si sporul de 50% pentru risc si suprasolicitare neuropsihica, au confirmat, pentru NewsIn, surse din interiorul institutiei.

Angajatii Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu isi primisera salariile aferente lunilor iulie si august, motiv pentru care au si intentat al patrulea proces impotriva Ministerului Finantelor Publice, care s-a judecat la Curtea de Apel Bucuresti (CAB).

In schimb, angajatii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii nu si-au primit banii integral, ei avand posibilitatea sa-si ridice doar salariile de baza, motiv pentru au dat din nou, in judecata, Ministerul Finantelor Publice, proces care, de asemenea, se afla pe rolul CAB.

Angajatii Inaltei Curti au reusit, in data de 20 august, sa-si incaseze salariile aferente lunii iunie, cu tot cu sporul de 50%, dupa ce au castigat definitiv, la instanta pentru care lucreaza, trei procese intentate Ministerului Finantelor Publice.

Salariile fusesera refuzate timp de doua luni, de catre angajatii ICCJ, din cauza ca nu contineau sporul de 50%.

Daca salariile nu ar fi fost virate, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, ar fi riscat sa fie sanctionat cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda de la 25.000.000 lei la 100.000.000 lei, pentru neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

Seria proceselor castigate de instanta suprema a inceput pe 9 iulie, cand Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a admis cererea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) de anulare a executarii adresei Ministerului Finantelor, prin care s-a anuntat ca salariile angajatilor de la ICCJ nu vor mai include sporul de stres.

De asemenea, Curtea de Apel Bucuresti a dispus, pe 16 iulie, amendarea ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de intarziere a platii sporului de 50% pentru angajatii instantei supreme, pentru ca nu a respectat decizia CAB privind aceste sporuri.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a castigat, pe 24 iulie, la Curtea de Apel Bucuresti, al treilea proces impotriva Ministerului Finantelor Publice, care a fost obligat, in termen de o zi, sa plateasca drepturile salariale ale angajatilor instantei supreme, adica aproape 1,5 milioane de lei.

 

 

#angajati, #iccj, #judecata, #salarii, #sporuri , #Stiri Locuri de munca