Inspectia Muncii: Amenzi de 1 mil euro pentru munca "la negru"

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 13:59
2940 citiri
Inspectia Muncii: Amenzi de 1 mil euro pentru munca "la negru"

Inspectia Muncii a aplicat amenzi de peste un milion de euro, doar pentru munca nedeclarata, in cadrulul unei actiuni de control desfasurata in februarie, perioada in care au fost verificati peste 6.600 de angajatori, informeaza reprezentantii Inspectiei.

Cea mai mare incidenta a muncii "la negru" s-a inregistrat in comert, unde au fost gasiti 141 de angajatori care utilizau forta de munca fara forme legale de angajare, mai spun sursele citate.

Celelalte domenii cu incidenta crescuta a muncii nedeclarate au reprezentat prestarile de servicii (65 de agenti comerciali), constructiile (19 cazuri) si sapte angajatori din domeniul protectie si garda.

Potrivit acelorasi surse, inspectorii de munca au depistat 597 persoane care munceau fara forme legale de angajare. Pe parcursul controalelor, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bucuresti a descoperit, la un angajator din alimentatie publica, 53 de persoane fara forme legale de angajare si 66 de persoane la un angajator din domeniul protectie si garda.

Controalele inspectorilor de munca din domeniul relatiilor de munca au scos la iveala peste 20.980 de deficiente, fiind dispuse 21.680 de masuri cu termene clare pentru remedierea neconformitatilor.

De asemenea, au fost aplicate 5.866 de sanctiuni contraventionale, dintre care 320 de sanctiuni pentru munca fara forme legale de angajare si 5.546 de sanctiuni pentru nerespectarea altor prevederi legale in domeniul relatiilor de munca.

Amenzile aplicate doar in cadrul acestor actiuni comune au totalizat 5.714.300 de lei, din care 4.487.000 de lei, amenzi pentru munca fara forme legale si 1.227.300 de lei amenzi pentru incalcarea altor prevederi legale in domeniul relatiilor de munca.

Ca urmare a actiunilor de control desfasurate in februarie, Inspectoratele Teritoriale de Munca au sesizat organele de cercetare penala pentru 10 fapte prevazute de legislatia muncii ca fiind infractiuni, respectiv pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara forme legale de angajare.

#amezi inspectia muncii, #amenzi munca la negru, #amenzi companii inspectia muncii , #Stiri Locuri de munca