Inspectia Muncii a dat amenzi de peste 9,2 milioane de lei in doar cateva zile. Principalele nereguli

Joi, 28 Mai 2020, ora 11:48
1199 citiri
Inspectia Muncii a dat amenzi de peste 9,2 milioane de lei in doar cateva zile. Principalele nereguli
Foto: Arhiva Ziare.com

Inspectia Muncii a aplicat amenzi de peste 9,2 milioane de lei in urma controalelor efectuate in aceasta luna in domeniile constructiilor, intretinerii si reparatiilor de autovehicule si a agentiilor de plasare a fortei de munca in strainatate, informeaza joi institutia.

"In perioada 11-22 mai 2020, Inspectia Muncii a desfasurat Campania nationala de verificare a agentiilor de plasare a fortei de munca in strainatate, a caror activitate este reglementata de Legea nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate.

In cadrul Campaniei, inspectorii de munca au verificat atat cei 287 de agenti de plasare a fortei de munca, insumand 348 de sedii sociale si puncte de lucru, cat si societati comerciale care au ca obiect principal de activitate cod CAEN 7810 "activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca", rezultand un total de 444 de actiuni de control.

Ca urmare a deficientelor constatate, au fost aplicate amenzi in valoare de 235.000 lei si au fost dispuse masuri pentru remedierea deficientelor", se arata in comunicat.

Cele mai frecvente deficiente identificate si sanctionate de inspectorii de munca au fost neincluderea tuturor elementelor obligatorii prevazute in contractul de mediere si in contractul individual de munca si netransmiterea trimestriala, la inspectoratul teritorial de munca, a situatiei privind contractele de mediere incheiate cu solicitantii locurilor de munca si persoanele angajate in strainatate.

"Numarul persoanelor care apeleaza la agentii de plasare a fortei de munca este foarte mic, cei mai multi romani preferand sa plece pe cont propriu. In acest sens, recomand tuturor cetatenilor romani care sunt in cautarea unui loc de munca in strainatate sa apeleze linia telefonica Tel Verde: 021.371.88.33, pusa la dispozitie de Inspectia Muncii, pentru a fi indrumati de personal specializat", a declarat inspectorul general de stat al Inspectiei Muncii, Mihai Uca.

De asemenea, in perioada 18-23 mai 2020, au fost desfasurate actiunile de control in constructii si intretinerea si repararea autovehiculelor.

Astfel, in domeniul relatiilor de munca, au fost efectuate 2.307 actiuni de control, inspectorii de munca constatand ca 235 de angajatori au utilizat munca nedeclarata, fiind descoperite 454 de persoane care desfasurau munca fara forme legale. Dintre acestea, 77 erau salariati care, desi aveau contractele de munca suspendate, au fost identificati desfasurand activitate.

"Au fost aplicate a ...citeste mai departe despre "Inspectia Muncii a dat amenzi de peste 9,2 milioane de lei in doar cateva zile. Principalele nereguli" pe Ziare.com

#Inspectia Muncii amenzi, #Inspectia Muncii controale , #Stiri Locuri de munca