Informatii despre joburile din strainatate la Bursa locurilor vacante

Miercuri, 20 Septembrie 2006, ora 15:08
1604 citiri

Persoanele care vor sa plece la munca in strainatate pot afla mai multe informatii despre migratia fortei de munca, dar si despre riscurile la care se expun cei care pleaca ilegal, la Bursa locurilor vacante din Bucuresti, unde va fi prezent si Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM).

Persoanele care vor sa plece la munca in strainatate pot afla mai multe informatii despre migratia fortei de munca, dar si despre riscurile la care se expun cei care pleaca ilegal, la Bursa locurilor vacante din Bucuresti, unde va fi prezent si Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM).

Reprezentantii OMFM le vor prezenta celor interesati atat informatii despre conditiile in care se face migratia fortei de munca in strainatate, dar le vor arata si riscurile la care se expun cei care aleg sa plece la munca ilegal, a spus presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Silviu Bian.

Bursa locurilor de munca din 22 septembrie, care se va desfasura simultan in toate judetele tarii, va fi organizata sub egida Uniunii Europene, care a desemnat anul 2006 ca fiind anul european al mobilitatii fortei de munca. In acest an, Bursa locurilor de munca se va desfasura concomitent in peste 200 de orase din tari din Europa, care sunt in UE sau care sunt in curs de aderare.

Scopul actiunii este sa mareasca gradul de constientizare si intelegere a beneficiilor oferite de mobilitatea ocupationala si de cea geografica. De asemenea, participantii vor fi informati cum isi pot gasi un loc de munca in strainatate si ce costuri implica acest lucru, precum si cum isi pot schimba cariera.

Mobilitatea fortei de munca poate conduce la crestere economica si la cresterea ocuparii, dar si la reducerea fenomenului de munca ilegala. Pentru lucratori, mobilitatea contribuie la cresterea sanselor de ocupare si la dezvoltarea abilitatilor si experientei profesionale, iar pentru angajatori ofera posibilitatea de a selecta forta de munca mai numeroasa si mai bine pregatita.

Libertatea de a munci si de a trai intr-o tara membra a UE este unul din drepturile fundamentale ale cetatenilor europeni, prevazut in tratatul de aderare. Totusi, aderarea Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007, nu va deschide automat accesul la piata europeana a muncii, tarile membre avand dreptul de a impune restrictii muncitorilor din Romania pentru o perioada cuprinsa intre doi si sapte ani.

Pentru indrumarea, informarea si plasarea celor care sunt in cautarea unui loc de munca, dar si a angajatorilor, UE a creat o retea de consilieri, denumita Eures, care reuneste atat serviciile publice pentru ocupare, cat si partenerii sociali (sindicatele si patronatele). Toti cei interesati pot accesa baza de date a Eures, postata pe pagina sa de internet, unde pot gasi informatii despre mobilitatea fortei de munca, conditiile de munca si viata din tarile membre UE.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) va deveni membru al Eures odata cu aderarea Romaniei la UE si de aceea a decis ca Bursa locurilor de munca de anul acesta sa se inscrie in cadrul larg al Burselor care se desfasoara in intreaga Europa, sub egida Comisiei Europene.

La Bursa pentru absolventi care se va desfasura in 22 septembrie in toate judetele tatii, sunt asteptati sa participe absolventi ai institutiilor de invatamant, indiferent de nivelul de instruire, dar si orice alta persoana care iti cauta un loc de munca. Agentii economici au inscris la Bursa peste 22.000 de locuri de munca, la nivel national, din care aproape 2.500 se adreseaza absolventilor de studii superioare. In urma Bursei locurilor de munca pentru absolventi de anul trecut, peste 4.500 de persoane si-au gasit o slujba.

NewsIn