Industria de aparare va avea maxim 1.655 de salariati in 2010

Marti, 23 Februarie 2010, ora 23:42
2374 citiri
Industria de aparare va avea maxim 1.655 de salariati in 2010

Companiile din industria de aparare vor avea in acest an cel mult 1.655 de salariati care sa asigure intretinerea si paza unitatilor pe perioada in care acestea nu se desfasoara activitatea de baza, cu circa 300 de persoane mai putin decat in 2008, conform unei hotarari aprobate de Guvern.

"Pentru anul 2010, fondurile prevazute pentru finantarea numarului mediu maxim de personal, 1.655 salariati, sunt in cuantum de 35 de milioane de lei ", se arata in nota de fundamentare a documentului.

Potrivit unei hotarari de guvern aprobate in luna decembrie anul trecut, numarului maxim de personal pe anul 2009 pentru firmele din industria de aparare fost stabilit la 1.967 de angajati, din care 1.654 la CN Romarm.

Propunerea pentru 2010 prevede un numar maxim de 1.200 de angajati pentru CN Romarm, cu 454 de persoane mai putin fata de 2009. In cazul CN Romaero, actul prevede pentru 2010 un maxim de 200 de angajati, fata de 34 in 2009, iar pentru Avioane Craiova 112 salariati, comparativ cu 237 anul trecut.

Un numar de angajati superior celui din anul anterior este propus si pentru firma Constructii Aeronautice, 11 salariati fata de patru in 2009 si pentru Uzina Mecanica Orastie, 10 fata de 4.

Potrivit legislatiei, salariatii incadrati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata la operatorii economici din industria de aparare, pe perioada in care nu desfasoara activitate de baza din lipsa de comenzi sau contracte efectueaza activitati specifice, beneficiind de drepturile salariale prevazute de lege pentru salarizarea personalului.

"Situatia existenta in industria de aparare a ultimilor ani este caracterizata in primul rand de diminuarea comenzilor la nivelul operatorilor economici. Acest fapt se datoreaza scaderii an de an a portofoliului de comenzi specifice primite atat din partea beneficiarilor interni cat si din partea beneficiarilor externi.

Declansarea la nivel mondial si european a crizei economice a adancit situatia bugetara a operatorilor economici din industria de aparare, conducand la reducerea accelerata a comenzilor specifice, cu implicatiii directe asupra ocuparii fortei de munca, asupra balantei comerciale si asupra balantei de plati", se precizeaza in nota de fundamentare.

Documentul releva totodata ca, din cauza lipsei de comenzi, situatia a devenit "dramatica si critica" in ceea ce priveste asigurarea potentialului logistic de aparare a tarii, cu implicatii asupra sigurantei si securitatii nationale.

"Programele privind restructurarea industriei de aparare trebuie sa continuie si in anul 2010, din considerentele prezentate mai sus, dar si din perspectiva obligatiilor specifice in domeniul apararii nationale, pe care Romania si le-a asumat in calitate de membra a NATO si a Uniunii Europene.

Continuarea procesului de restructurare in anul 2010 implica cheltuieli materiale si cheltuieli pentru remuneratia personalului folosit la realizarea acestor activitati, precum si a celor de intretinere, reparatii, paza, conservare si administrative", se mai arata in actul normativ.

Numarul mediu maxim de persoane pentru companiile din industria de aparare care efectueaza activitati de intretinere, reparatii, paza, conservare a patrimoniului si administrative cu salariati incadrati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata si care nu desfasoara activitatea de baza din lipsa de comenzi sau de contracte este aprobat anual de catre Guvern. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#industria, #aparare, #armamanet, #angajati , #Stiri Locuri de munca