Importul de specialisti straini, o solutie pentru deficitul din domeniul IT

Marti, 15 Aprilie 2008, ora 10:45
1699 citiri
Importul de specialisti straini, o solutie pentru deficitul din domeniul IT

Cresterile rapide ale salariilor din IT, precum si accentuarea crizei de personal din domeniu forteaza companiile de profil sa apeleze la importul de specialisti straini. Angajarea de specialisti IT de pe pietele externe este o solutie mai eficienta decat recrutarea de pe piata locala, in conditiile deficitului actual de profesionisti, potrivit lui Adrian Bodomoiu, managing director la Wizrom Software, companie locala producatoare de solutii informatice pentru mediul de afaceri. Riscurile sunt legate de integrarea specialistilor straini in colective care nu sunt obisnuite sa lucreze in medii multiculturale.


"Prin faptul ca salariile au crescut destul de mult, ne apropiem de un nivel la care e mai rentabil sa aduci pe cineva din strainatate. Daca vedem ca in Romania recrutarea dureaza prea mult, avem optiunea de a angaja specialisti straini", spune Bodomoiu. Profilul specialistului strain importat in Romania este urmatorul: persoane cu experienta de opt-zece ani in sectoare de nisa sau care s-au dezvoltat de foarte putin timp la nivel local, sau simpli programatori recrutati din India, China, Taiwan, tari care au o supraoferta de oameni calificati si salarii sub nivelul Romaniei, potrivit lui Mihai Moghior, managing partner la Brainspotting, firma de recrutare specializata pe domeniul IT.


"Nu se mai pune problema cu cat platesc pe cineva, ci de unde il iau pe acel specialist. Daca rotim oamenii intre aceleasi firme, nu ajungem nicaieri", spune reprezentantul Brainspotting.


Importul de specialisti ar putea fi o solutie, in masura in care se realizeaza o evaluare legata de specializarea si tara de provenienta a profesionistului, dar si de perioada pentru care este necesara folosirea fortei de munca straine, spune Horia


Toader, director HR pentru Ericsson Romania. Potrivit acestuia, firmele trebuie sa fie atente, de asemenea, la costurile suplimentare, cele legate de relocarea specialistilor. "Noi ne axam pe candidatii din Romania, tineri absolventi si specialisti; inca nu ne confruntam cu nevoia de a importa personal din alte tari, cu foarte mici exceptii - consultanti cu un nivel inalt de experienta in arii de varf, adusi aici pentru formarea angajatilor locali", spune Toader. Unul dintre avantajele de a lucra cu profesionisti straini este ca sunt mai eficienti, considera directorul Wizrom. "Au o alta cultura a muncii, probabil datorita faptului ca activeaza de mult timp intr-un mediu mult mai performant.


Ceea ce noi, romanii, facem in mai multe zile, cu cineva din strainatate, platit mai bine, putem face in jumatate din timp", explica Bodomoiu. Specialistii din culturi vestice sau nordice au un simt mai ridicat al raspunderii si o mai mare orientare catre clientul final, considera si Mihai Moghior. "Tarile vestice si nordice au o cultura mult mai puternica pentru munca in echipa, iar specialistii lor sunt mai eficienti, pentru ca gandesc prin prisma produsului", explica Moghior.


Compania Xerox Romania nu a apelat inca la specialistii straini si este de parere ca deficitul de personal este o situatie "specifica unei piete in dezvoltare si urmeaza sa se echilibreze in timp", considera Simona Simion-Popescu, manager HR in cadrul firmei.


Profil IT-isti straini


Companiile din domeniul IT apeleaza la specialisti straini din ce in ce mai mult Sursa: Business Standard

Tari India, China, Taiwan

Experienta Opt-zece ani

Domenii De nisa sau recent aparute pe piata