Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Imigratia romana in Spania nu a crescut dupa aderarea tarii la UE

Imigratia romana in Spania nu a crescut dupa aderarea tarii la UE
Aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana /UE/, la 1 ianuarie 2007, nu a adus o crestere masiva a imigrantilor de ambele nationalitati in Spania in ultimele luni, contrar a ceea ce se temeau autoritatile spaniole. Este ceea ce au informat asociatiile de imigranti ale ambelor tari si un purtator de cuvant al Ambasadei romane de la Madrid - noteaza, luni, cotidianul La Vanguardia.

Desi numarul actelor si permiselor de rezidenta practic s-au dublat (mai ales pentru romani) in primele sase luni ale anului, respectivele surse au declarat ca practic totalitatea noilor permise corespund cetatenilor din aceste doua tari care se aflau deja in Spania de anul trecut si care, gratie aderarii, si-au normalizat situatia dupa ce au devenit cetateni ai UE.

Drept indiciu al faptului ca cele percepute de asociatii si de ambasada romana sunt conforme cu realitatea, este suficient sa se consulte cifrele registrului Ministerului de Interne corespunzatoare jumatatii acestui an, care sunt chiar mai mici decat cele oferite de Institutul National de Statistica /INE/ pentru ultima zi a anului 2006. Potrivit datelor INE, in Spania existau la acea data aproximativ 525.000 de cetateni romani si 121.000 bulgari, fata de cele 404.604 de permise de sedere eliberate pentru romani si de 99.860 de permise pentru bulgari, inregistrate la 30 iunie 2006, potrivit informatiilor oferite de Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale, din care face parte si Departamentul de Stat al Imigrantilor.

Un reprezentant al Ambasadei romane de la Madrid a explicat ca, in lipsa unor cifre care sa ateste acest lucru, impresia lui este similara asociatiilor de imigranti. 'Nu avem cifre oficiale, deoarece acestea sunt de competenta autoritatilor spaniole, dar perceptia noastra, tinand cont de lumea care trece prin birourile noastre consulare, este ca marea majoritate a cererilor de permise de rezidenta sunt depuse de romanii care traiau deja aici, cum arata cifrele registrului departamentul municipal oferite de INE', a declarat purtatorul de cuvant al reprezentantei diplomatice.

Spania a impus romanilor si bulgarilor un moratoriu de doi ani, comparabil celui impus de restul tarilor UE, cu privire la libertatea de munca si la dreptul de a se angaja. Iar aceasta, in conditiile in care pentru permisul de rezidenta si de munca pe cont propriu cetatenii din ambele tari nu au nevoie de nicio autorizatie - Ministerul de Interne le elibereaza un document de cetatean rezident, similar oricarui cetatean membru al UE - celor care doresc sa munceasca pe cont propriu si vor sa beneficieze de o oferta de munca si care depun o cerere de permis de munca.

Daca fenomenul migrator a fost exploziv in Spania in ultimii cinci ani, cifrele referitoare la romani sunt cele mai spectaculoase. In anul 2002 Departamentul de stat pentru imigranti avea inregistrate 1.324.000 de permise de rezidenta, dintre care 33.705 apartineau cetatenilor originari din Romania. La 30 iunie anul acesta, numarul autorizatiilor pentru straini era de 3.536.347, dintre care 404.604 corespundeau romanilor. Prin urmare, imigratia cu acte in regula in termeni globali a crescut in patru ani si jumatate cu aproximativ 167%, iar cea provenita din Romania cu 1.100%, conchide ziarul spaniol.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1178 ori