Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Imigrantii sunt doriti in zonele rurale

Imigrantii sunt doriti in zonele rurale

Intergrarea in Uniunea Europeana a Romaniei a atras inca odata atentia asupra fenomenului migratiei. Acum tara noastra este inclusa intr-un proiect de sprijinire a imigrantilor romani. Proiectul Rural IN propune o colaborare in care ambele parti castiga.

O problema aparuta destul de recent in Romania si-a facut simtita prezenta de mai multi ani in Europa: zonele rurale se confrunta cu o scadere demografica alarmanta alaturi de imbatranirea populatiei. Una din solutii este atragerea imigrantilor in aceste zone. Graciela Malgesini- Rey, coordonatoarea proiectului recunoaste ca persoanele care prefera zona rurala in locul zonei urbane au o serie de facilitati atunci cand vor sa obtina actele necesare.

Pentru inceput proiectul se concentreaza pe sensibilizarea, informarea si incurajarea institutiilor sa comunice si sa colaboreze., a spus Calin Rus, directorul Institutului Intercultural Timisoara.

Scopurile principale sunt constientizarea procesului de imigrare in zonele rurale, prevenirea marginalizarii imigrantilor si popularizarea ideii din sloganul campaniei Rural IN: "avem nevoie de ei si ei de noi". In viitor, vor fi organizate seminarii in cat mai multe tari ale Uniunii Europene, finalizate cu un seminar final in Austria.

In Spania s-a inregistrat cea mai mare crestere a numarului de imigranti din ultimii ani. Multi dintre ei au migrat ilegal, iar mai mult de 500.000 de romani din Spania nu au obtinut nici pana acum permisiunea de rezidenta. Lipsa actelor duce la un "cerc de vulnerabilitate" : se formeaza o economie subterana pentru ca cei abuzati de angajatori sau care nu isi primesc banii pentru serviciile prestate. Ei nu pot cere sanctiuni pentru cei care fac abuzuri, atat timp cat nu sunt nici ei in legalitate, a spus Malgesini- Rey.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.baniinostri.ro/educatiecariere/index.php?ContentID=157/ target=_blank>BaniiNostri</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1231 ori