Idei pentru un "an sabatic" reusit: MBA si gradinarit

Luni, 12 Septembrie 2011, ora 11:35
3543 citiri
Idei pentru un "an sabatic" reusit: MBA si gradinarit

Anul sabatic poate fi o salvare de la plafonarea profesionala, o ocazie pentru retrospectiva si planuri, dar si momentul perfect pentru a obtine o diploma de MBA. Cel putin, aceasta a fost reteta lui Daniel Ionescu, director de Marketing TotalSoft, care vorbeste despre beneficiile unei astfel de perioade, pe baza experientei sale de la sfarsitul lui 2006, cand a parasit pozitia de CEO si COO Bit Defender.

Un curs de MBA, reintoarcerea la gradinarit si la familie i-a oferit acestuia ocazia de a-si analiza atent viitorul, atat personal cat si profesional.

In cariera sa internationala de peste 15 ani, Daniel Ionescu a coordonat deja operatiuni in peste 180 de tari pentru companii mari precum BitDefender, SmarTree sau TotalSoft. Acestai se autocaracterizeaza deschis: "As spune ca nu am spirit foarte corporatist, mai degraba antreprenorial, pus in slujba unor companii romanesti care si-au propus o dezvoltare internationala. Imi place sa cred ca am avut si eu o mica contributie in succesul lor".

In 2011, Daniel Ionescu incepe sa culeaga roadele eforturilor sale in cadrul companiei Total Soft, care se bucura de o vizibilitate din ce in ce mai mare, dar si in cadrul echipei de marketing, pe care o vede "mult mai matura si pragmatica fata de acum 1 an".

Pasul catre un "an sabatic" a fost facut imediat dupa ce parea ca ar fi ajuns in varful carierei sale, in 2006, dupa ce a renuntat la posturile detinute in cadrul BitDefender.

Ce a insemnat anul sabatic pentru cariera dumneavoastra?

A fost un an in care m-am reincarcat energetic dupa 10 ani de cariera internationala.

Cred ca pentru a obtine rezultate unice este nevoie de mai mult decat noroc, cunostinte teoretice, experienta practica sau multa imaginiatie. Este necesara o mare doza de pasiune. Cand pasiunea de a realiza ceva unic se transforma in hobby, cand realizezi ca esti pe directia cea buna si ca rezultatele incep sa apara, te poti transforma intr-o masina de lucru fara limite. Uiti de tine, de timpul tau, de familie, de prieteni. Rezultatele te hranesc. Iar hrana vine in doze din ce in ce mai mari. Intri intr-o spirala care te ameteste ca un drog. Cantitatea de energie consumata este uriasa.

Pentru mine, anul sabatic a fost o reintoarcere la valorile de baza. O salvare, care s-a intamplat fara sa fiu constient de la inceput de beneficiile lui. A fost o perioada de reechilibrare energetica, dar si de retrospectiva, de analiza a cum ar trebui sa arate viata mea in contexte viitoare. Mi-a dat sansa sa-mi raspund la intrebarea "pe ce loc ar trebui sa fiu eu in lista mea de prioritati?".

Ati recomanda celor care ajung in pozitii de varf sa faca o astfel de pauza?

Depinde de cantitatea de energie pe care le-o cere job-ul. Sunt multi oameni care ajung in varf. Sa ajungi in varful unei companii, nu inseamna intotdeauna mare lucru. Daca in schimb compania respectiva intra in concurenta directa cu lideri mondiali pe industria respectiva, daca ajungi sa ai cea mai mare dinamica de crestere din lume pe segmentul tau, daca oamenii incep sa-ti fie vanati de companii americane pe salarii de 5-10 ori mai mari, atitudinea ta ca manager, de leader, presupune o cu totul alta doza de energie.

Intr-o companie de genul asta oamenii functioneaza ca un stup cu mentalitate colectiva. Toti pentru oricare, oricare pentru toti. Sacrificiile trebuie apreciate si recompensate, dar nu intotdeauna poti face recompensa financiara. Iar exemplul sacrificiului trebuie sa vina intotdeauna de sus. Trebuie sa transmiti o incredere uriasa oamenilor din jurul tau despre cum ar putea arata viitorul. Nu ai voie sa te dai batut, sa vezi bariere, sa vezi probleme. Daca vorbim de oameni care se regasesc in situatia asta, cu siguranta dupa 5 ani de activitate au nevoie de o pauza. Creierul si corpul uman au limitele lor.

Ce poti face intr-un an sabatic?

Mi-am petrecut anul sabatic in 3 tipuri de activitate: urmarea cursurilor de MBA Romano-Canadian, pentru a-mi tine creierul activ si pentru a-mi consolida cunostintele practice cu partea teoretica. Dupa parerea mea, diploma MBA este un certificat ca un om are capacitatea de a ocupa cu succes o pozitie de management.

In rest, am petrecut mult mai mult timp in familie, ceea ce mi-a adus mai multa liniste si bucurie interna decat mi-as fi imaginat vreodata, si m-am reintors la o pasiune mai veche, gradinaritul. As spune ca in timpul gradinaritului mi-am imaginat urmatorii pasi in cariera profesionala.

Poate fi considerata pozitia de varf intr-o companie drept riscanta, in sensul plafonarii profesionale?

Cu siguranta. Este cunoscut principiul lui Peter - fiecare om are tendinta nativa de a evolua pana la nivelul maxim de incompetenta. Cand ajungi in varful ierarhiei intr-o companie pe care ai organizat-o si structurat-o corect, cu un proces de delegare corect, cu planuri de succesiune, transparenta pe obiective, apropiere intre nivele ierarhice, coeziune intre echipe si asa mai departe, problemele operationale zilnice se rezolva cel mult la un nivel ierarhic inferior.

La nivele superioare apare chiar o bucurie cand dai de o problema, pentru ca afli unde ai gresit, ce trebuie facut mai bine, unde trebuie imbunatatit. Bineinteles, oricine poate fi autodidact. Insa plafonare profesionala exista. Un om este cu adevarat motor intr-o companie intr-o perioada de 2-5 ani dupa angajare. Inainte de 2 ani nu poate performa la capacitate maxima pentru ca nu este integrat in cultura, solutiile, clientii companiei, dupa 5 ani poate performa doar prin schimbari de pozitie sau atributii in ierarhia companiei. Daca stai un numar ridicat de ani in varf, cu siguranta te vei plafona profesional. Este o parere personala, pe care oricine o poate comenta. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#an sabatic, #cursuri mba, #daniel ionescu, #idei pentru an sabatic, #mba, #totalsoft , #Stiri Locuri de munca