Guvernul vrea sa taie "pensiile nesimtite"

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 11:27
1731 citiri
Guvernul vrea sa taie "pensiile nesimtite"

Guvernul si-a propus sa economiseasca 1 miliard de euro, prin reducerea pensiilor speciale, primite de parlamentari, de judecatori si procurori, precum si de diplomati.

Pe site-ul Ministerului Muncii este postat proiectul legii privind sistemul unitar de pensii. Acesta prevede recalcularea, in termen de 3 luni de la intrarea in vigoare, a tuturor pensiilor de serviciu, cu exceptia celor ale militarilor, politistilor, angajatilor serviciilor secrete, personalului din penitenciare, avocatilor si clericilor.

In urma recalcularii, pensiile vor fi reduse cu procente cuprinse intre 40 si 90%.

Desi in Romania sunt in total aproximativ 200.000 de pensionari cu statut special, diminuarea pensiilor va afecta pana la 45.000 de pensionari, conform calculelor realizate de Gandul.

Cotidianul amintit precizeaza ca pensia unui procuror cu grad suprem de la Parchetul Inaltei Curti se va diminua de la 9.500 RON, la 2000 de RON.

De asemenea, un inspector CSM pensionat in 2009 care primeste in prezent o pensie de 11.700 RON, ar putea primi 2.400 RON in urma recalcularii.

Recalcularea presupune realizarea punctajului mediu anual, prin raportarea salariului mediu brut obtinut in fiecare an din cariera, la salariul mediu brut pe economie din anul respectiv.

Ulterior se vor aduna rezultatele si se vor imparti la numarul de ani lucrati.

Punctajul mediu anual va fi inmultit cu valoarea punctului de pensie in plata si rezultatul va fi noua pensie. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#diplomati, #guvern, #parlamentari, #pensii, #speciale , #Stiri Locuri de munca