Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Grass, Wolf si Wielgus - biografii duplicitare ale totalitarismului european

Grass, Wolf si Wielgus - biografii duplicitare ale totalitarismului european

Este pentru prima data in Europa, de la caderea zidului Berlinului, cand trecutul comunist se transforma intr-o dilema etica, o dureroasa reglare de conturi cu toate compromisurile, slabiciunile si cedarile, pe care milioane de barbati si femei, azi aruncati in lupta democratica, simt ca trebuie sa le infrunte.

Parabola monseniorului Stanislaw Wielgus, care s-a vazut constrans sa demisioneze din functia de arhiepiscop de Varsovia inainte de a fi instalat, din cauza activitatii sale (marturisite) de informator al politiei politice comuniste, este un simbol al barbariei istoriei. Cati cetateni polonezi, unguri, romani, cehoslovaci, rusi, bulgari nu au un secret de neiertat de ascuns? Dar asta e greu de imaginat pentru un cetatean european, care nu a trait experienta sufocanta a totalitarismului, adica nu a avut de-a face cu acea politie omnipotenta, omniprezenta, tentaculara, violenta, capabila sa pretinda cele mai abjecte lucruri pentru obtinerea unui permis, unui document, unui titlu de studii, unui contract de munca.


De aceea vicisitudinile monseniorului Wielgus, daca pot suscita indignare si spaima, provoaca totodata si o mare durere. S-a spus, in deceniile ce au urmat infrangerii apocaliptice a nazismului si fascismului, ca Germania, Italia, Japonia si Franta colaborationista si-au incheiat socotelile cu trecutul lor, cu multa impotrivire. In parte, e adevarat. Dar condamnarea morala a acelor regimuri, urmata de infrangerea nazi-fascismului, a aruncat parca o pata rusinoasa asupra biografiilor celor care au colaborat cu aceste regimuri, fie sporadic sau pentru mai mult timp.

O rusine imensa. Mai e si teroarea de a fi fost descoperit, marginalizat, supus oprobiului public, obligat sa plateasca un pret prea mare, daca ii venea cuiva ideea de a onora adevarul si coerenta propriei vieti. Asa se explica si cazul Grass si cel al milioanelor de italieni, incluzand si elitele intelectuale, care au strabatut deceniile democratiei ascunzandu-si trecutul, retusandu-si biografiile, anuland semnele micilor sau marilor lor compromisuri, fara a tine cont de rigoarea epurarilor care in Italia au fost severe si adesea intransigente si nemiloase, precum reiese din studiile lui Romano Canosa si ale lui Hans Woller, sau deosebit de crude, cum s-a intamplat in Franta cu condamnarea la moarte a scriitorului Robert Brasillach.

In Europa iesita din ruinele comunismului, apasarea condamnarii morale nu a zdrobit pana acum constiinte si nu a curmat cariere fulminante. Scriitoarea Christa Wolf nu a platit un pret prea scump pentru a fi prestat servicii pentru Stasi, in Germania de Est. Nu se face prea mare caz de faptul ca la originile Romaniei post-comuniste, recent primita in ospitaliera familie a democratiilor europene, au jucat un rol principal multi oameni care au avut anumite rapoarte cu teribila Securitate a lui Ceausescu. Si de altfel nu mai e nici un mister faptul ca liderul rus Putin a urcat vertiginos treptele puterii cu ajutorul unui prestigios "cursus honorum" absolvit la KGB.

Azi, scandalul iscat in jurul monseniorului Wielgus deschide o noua pagina: faptul de a fi indicat temnicerilor comunisti numele preotilor care s-au impotrivit cel mai aprig regimului e considerat regratabil, ca o pata ce nu poate fi stearsa. Asta se intampla pentru prima data. Cine stie cati polonezi se tem ca nu va fi si ultima!

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1101 ori