Generatia X: generatia care munceste pana la epuizare

Sambata, 16 Iulie 2011, ora 18:00
2806 citiri
Generatia X: generatia care munceste pana la epuizare

Ambitiile profesionale, dorintele personale sau chiar temerile sociale ne pot determina foarte usor sa abuzam de propria persoana, sa nu mai tinem cont de limite si sa alocam toate sursele de energie proiectului in care suntem implicati. Si totusi, aceasta inversunare are un pret prea mare: devine sursa unor boli fizice, psihice dar si a unor esecuri de proportii.

Un studiu dat publicitatii saptamana trecuta a aratat ca oamenii care se supun muncii mai mult de opt ore pe zi, sau de cinci zile pe saptamana sunt de sase ori mai predispusi sa cada prada epuizarii.

Studiul a aratat ca nu doar perfectionistii si oamenii pasionati de munca lor cad in aceasta capcana.

O problema din ce in ce mai mare incepe sa fie faptul ca subordonatii au tendinta de a accepta o incarcatura foarte mare de sarcini redundante si aproape imposibil de realizati, din teama de a nu fi inclusi pe lista urmatorilor disponibilizati.

Femeile par a fi cele mai afectate de acest lucru, pentru ca sunt mult mai dispuse decat barbatii sa faca pe plac oamenilor si sa isi ignore propriile nevoi.

Cum iti dai seama ca esti epuizat

Senzatia de epuizare inseamna un haos in care nu mai ai speranta, nu mai ai vitalitate si nici motivare, oricat de competent ai fi, spun psihologii citati de Daily Mail.

Iti poti da seama ca munca te-a epuizat atunci cand simti ca nu mai rezisti nici macar o secunda, iar riscul in cazul femeilor este mai ridicat pentru ca, de cele mai multe ori, realizeaza in ce stare se afla doar atunci cand cedeaza fizic.

Nemultumirea fata de propria persoana se amplifica si,odata cu nemultumirea, apare si teama si starea de nervozitate.

Multi ajung sa apeleze la medicamente antidepresive

Alt studiu recent realizat pe 2000 de oameni din SUA a aratat ca una din trei femei ia medicamente antidepresive si 18% din ele au  preferat sa nu spuna nimanui ca fac asta.

Cu toate acestea, nu exista medicamente care sa te scape de epuizare, chiar daca ti se pare ca ai aceleasi reactii ca un om care intra in depresie, singura solutie fiind un stil de viata mai echilibrat.

Stresul pozitiv vs. stresul negativ

Problema apare de cele mai multe ori atunci cand persoana in cauza ajunge sa se convinga ca nu poate sa obtina performante decat prin stres.

Specialistii insa atrag atentia ca exista un aspect pozitiv si unul negativ al stresului: productivitatea creste, odata cu instalarea anxietatii, insa exista un punct din care nu mai obtii rezultate de calitate, de unde incepe stadiul de epuizare.

In momentul in care esti coplesit de situatie, in creierul tau se petrec cateva schimbari: se activeaza centrul fricii din creier, lobul frontal functioneaza diferit fata de obicei si iti pierzi controlul asupra emotilor.

 Astfel, se intampla sa reactionezi impulsiv, sa distrugi chiar propria munca si apoi sa regreti ca ai facut asta.

Nimeni nu isi permite sa se comporte asa la birou, insa din ce in ce mai multi oameni se descarca de toti nervii acasa, pe cei dragi.

Infectiile din corp pot fi cauzate de epuziare

Mai mult decat atat, un stres prea mare poate cauza si boli fizice. Specialistii in domeniu sustin ca oamenii care sufera de epuizare chiar au tendinta sa caracterizeze senzatia ca pe o durere concreta.

Boala depinde de sensibilitatile fiecarei persoane, dar si de stadiul in care ajunge sistemul imunitar, unele ajungand la insomnie, stari generale de rau sau chiar infectii de care reusesc cu greu sa scape.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#boli, #epuizare, #generatia x, #job, #munca , #Stiri Locuri de munca