Funeriu sustine educatia timpurie, impiedicarea abandonului scolar si stimularea performantei

Vineri, 19 Februarie 2010, ora 12:43
2125 citiri
Funeriu sustine educatia timpurie, impiedicarea abandonului scolar si stimularea performantei

Educatia ar trebui sa stea la baza unei societati sanatoase, iar pentru acest lucru trebuie favorizata educatia timpurie, trebuie impiedicat abandonul scolar si stimulata performanta, a declarat vineri, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Funeriu a subliniat, la conferinta de lansare a Anului european de combatere a saraciei si excluziunii sociale, ca Romania este una dintre "cele mai sarace tari bogate" , fiind o tara saracita, deoarece nu a fost bine gestionata, informeaza Mediafax.

Ministrul a mentionat cateva dintre masurile care ar trebui luate poate combaterea saraciei si excluziunii sociale, care sunt cuprinse si in noua lege a educatiei, pentru a avea un invatamant mai echitabil si de performanta.

Astfel, Funeriu a amintit de ciclurile de invatamant, spunand ca trebuie favorizata educatia timpurie prin trecerea clasei pregatitoare la invatamantul obligatoriu si prin trecerea clasei a IX-a la gimnaziu pentru a incerca impiedicarea abadonului scolar dupa clasa a opta.

"Invatamantul obligatoriu este pana la 16 ani, adica pana la sfarsitul clasei a IX-a cand exista cea mai larg deschisa usa spre abandon, respectiv trecerea dintre clasa a VIII-si a IX-a cand multi copii renunta, mai ales cei din mediul rural. Trecerea clasei a IX-a in ciclul gimnazial poate produce efectul de a tine copiii pana la 16 ani in scoala, iar aceasta este o masura foarte sanaoasa de impiedicare a abandonului scolar", a declarat Funeriu.

De asemenea, ministrul Educatiei a spus ca trebuie stimulata performanta.

"Ne laudam cu olimpicii romani, eu de exemplu am fost olimpic la chimie in anii '80, iar acum multi dintre colegii mei de atunci sunt la mari universitati din lume", a adaugat ministrul Educatiei.

Funeriu a subliniat faptul ca un procent extrem de mic dintre olimpici este reprezentat de copii din mediul rural, iar asta inseamna inechitate.

El a apreciat ca cea mai mare rezerva de dezvoltare a Romaniei este in mediul rural, "nu in Primaverii", si ca mai este o rezerva in afara granitelor tarii.

Potrivit ministrului Educatiei, excelenta si selectia pentru aceasta poate sa inceapa la nivelul masteratului si al doctoratului.

"Noi suntem obisnuiti ca universitatile sa formeze elita. Ideea unei universitati moderne e ca invatamantul superior sa fie masificat. Problema in Romania nu este ca avem prea multi studenti, ci ca nu formam calitate", a mai spus Funeriu.

Ministrul Educatiei a aratat ca este "stingher" pentru ca trebuie sa vorbeasca despre saracie, deoarece nu a cunoscut acest fenomen decat o scurta perioada a vietii lui.

"Noi trebuie sa iesim din logica cetateanului asistat, iar in acest sens am fost uimit cand asociatiile de studenti mi-au cerut tabere si distractii publice. Acest lucru mi-a dat de gandit deoarece generatia tanara intra in logica asistatului social in loc sa intre in cea a antreprenorului", a spus Funeriu.

Anul european este implementat in cele 27 de state membre UE, precum si in Islanda si Norvegia. In Romania, programul este implementat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin Directia programe incluziune sociala.

Programele nationale sunt finantate cu 50% fonduri de la Comisia Europeana si 50% fonduri de la guvernele statelor membre.

Initiativele Anului european tintesc patru obiective majore: recunoasterea dreptului celor care traiesc in saracie si sunt exclusi social la o viata demna si la un rol activ in societate; stimularea responsabilitatii comune si a participarii la lupta impotriva saraciei; promovarea incluziunii sociale si obtinerea unui angajament politic care sa duca la actiuni concrete de eradicare a saraciei si de combatere a excluziunii sociale, precum si asumarea acestor obiective de intreaga societate. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#invatamant, # educatie, # saracie, # abandon scolar, # performanta , #Stiri Locuri de munca