Forta de munca este inca ieftina in Europa Centrala fata de restul UE

Miercuri, 06 August 2008, ora 14:21
1697 citiri
Forta de munca este inca ieftina in Europa Centrala fata de restul UE

Monedele puternice si cresterile salariale au sporit costurile de productie in fostele republici comuniste din Europa Centrala, dar aceasta regiune este in continuare mult mai ieftina decat tari precum Germania sau Franta, comenteaza Reuters. Europeana in anul 2004, productivitatea pe angajat reprezinta doua treimi, pana la trei sferturi din media europeana, in timp ce salariile reprezinta mai putin de o treime, potrivit informatiilor din anul 2007.


In Cehia, ora de munca a costat, in medie, 7,4 euro in anul 2007. Ea este urmata de Ungaria, cu sapte euro, Slovacia cu 6,3 euro si Polonia cu 5,9 euro. In Germania, ora de munca a fost 33 de euro, iar media in Uniunea Europeana a fost de 22,3 euro.


CEHIA


Cehia este cea mai atractiva destinatie pentru investitiile straine directe, in special provenind din Germania. Tara a obtinut 2,53 puncte pe o scara de la 1 la 6 (unu fiind cea mai atractiva), potrivit unui studiu realizat de Camera germana de Comert in regiune.


Potrivit Eurostat, productivitatea muncii in Cehia pe angajat este estimata la 74,3% din media europeana anul acesta, fata de 103,8% Germania, 122,2 % Franta si 68,7% Portugalia.


Coroana ceha s-a apreciat cu 9,6% anul acesta fata de euro, ceea ce a afectat profiturile firmelor de export in zona euro.


Negocierile salariale se poarta la nivel de companie, iar o mare parte dintre cele pentru anul 2008 sunt inca in curs de desfasurare. Principalul sindicat i-a sfatuit pe membrii sai sa ceara o marire cu cel putin 8%.


SLOVACIA


Slovacia se afla pe primul loc in ceea ce priveste productivitatea in randul celor patru foste republici comuniste luate in considerare, cu 78,9% din media UE pe angajat.


Coroana slovaca a crescut cu 9,5% in 2008, inainte de a se stabiliza la cursul de aproximativ 30,3 coroane pentru un euro. Autoritatile au fixat aceasta valoare ca referinta pentru trecerea la moneda unica europeana, in 1 ianuarie.


Cel mai mare sindicat din tara, KOZ, a ajuns la un acord cu patronatul pentru o crestere salariala cu 6,5% pentru cei peste 150.000 de membri ai sai, mai putin fata de cele sapte procente cerute.


UNGARIA


Productivitatea pe angajat in Ungaria a reprezentat 74,2% din media UE.


Forintul s-a apreciat cu 11,91% fata de euro in 2008.


Cresterile salariale din sectorul privat sunt negociate intre patronat, sindicate si Guvern. In luna decembrie s-a decis ca salariile sa fie crescute cu 5% - 7,5% in anul 2008. In general, aceste acorduri fixeaza o limita inferioara, iar cresterea salariala propriu-zisa depaseste in general acest nivel. Un studiu realizat de Camera Comertului Ungaro-Germana, realizat pe un esantion de 75 de companii, a aratat ca cresterea asteptata este de 6%, in timp ce banca centrala o estimeaza la 7,7%.


POLONIA


Productivitatea poloneza pe angajat a fost de 65,7% din media europeana, iar zlotul s-a apreciat cu 10,4% fata de euro anul acesta.


In ceea ce priveste salariile, in sectorul privat aceasta problema este rezolvata intre sindicate si companii. Guvernul a crescut, insa, salariul minim pentru anul 2008 cu 20%, la 1.136 de zloti (464,2 dolari).


Salariile profesorilor vor creste cu 16% anul acesta, cele ale angajatilor din Kompania Weglowa, cea mai mare companie miniera din UE, cu 13%, iar cele ale salariatilor din PKN, cel mai mare grup petrolier al tarii, cu 3,5%.