Fondul de garantare a pensiilor private, functional de la inceputul de 2012

Marti, 27 Septembrie 2011, ora 15:07
1548 citiri
Fondul de garantare a pensiilor private, functional de la inceputul de 2012

Camera Deputatilor a adoptat, marti, legea privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului de garantare in sistemul de pensii private, acesta urmand sa devina functional in prima parte a anului viitor, a anuntat, marti, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). 

Camera Deputatilor a fost in acest caz for decizional, scrie Mediafax.

"Legea va intra in vigoare dupa publicarea sa in Monitorul Oficial, iar Fondul de garantare va incepe sa functioneze efectiv incepand cu prima parte a anului 2012.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) saluta adoptarea acestui act normativ, necesar pentru consolidarea legislatiei primare in domeniu, ca si pentru cresterea stabilitatii, sigurantei si increderii participantilor in acest sistem", se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Scopul fondului este garantarea drepturile participantilor (faza de acumulare) si beneficiarilor (faza de plata) la fondurile de pensii private, precum si compensarea oricaror eventuale pierderi ale participantilor care contribuie la sistem, derivate din orice situatie de incapacitate de plata a administratorilor si furnizorilor de pensii private.

Fondul de garantare va fi administrat de un consiliu de administratie compus din trei membri - presedinte, desemnat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), un membru desemnat de Ministerul Finantelor Publice si un membru propus de APAPR.

Mandatul acestora este de 4 ani si poate fi reinnoit o singura data.

Consiliul de Administratie al fondului va numi prin decizie un director general, care se va ocupa de conducerea executiva si operativa a institutiei, alaturi de personalul de specialitate ce va fi angajat de fond.

Administratorii de fonduri de pensii private, precum si viitorii furnizori de pensii private (in faza de plata) vor acoperi prin contributii din fonduri proprii cheltuielile de functionare ale fondului.

De asemenea, administratorii si furnizorii de pensii private vor cotiza anual, din fonduri proprii, la fondul pentru acumularea sumelor necesare indeplinirii scopului fondului, valoarea contributiilor urmand sa fie stabilite prin metode de calcul actuarial, elaborate de fondul si supuse adoptarii CSSPP.

"Resursele financiare ale fondului vor fi si ele investite, insa doar in instrumente ale pietei monetare (depozite, conturi curente), titluri de stat si alte instrumente cu grad scazut de risc.

Situatiile financiare anuale ale fondului, adoptate de Consiliul CSSPP, impreuna cu raportul anual de activitate si raportul auditorului financiar (extern) independent vor fi facute publice in fiecare an", se mai spune in comunicat.

Numarul participantilor la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) a atins 5,6 milioane de persoane, iar activele nete insumeaza peste 6 miliarde de lei. 

#fond de garantare, # pensii private, # participanti fond pensii private , #Stiri Locuri de munca