Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Firmele de constructii au nevoie de 4.000 de muncitori, in special, inalt calificati

Firmele de constructii au nevoie de 4.000 de muncitori, in special, inalt calificati
Aproximativ cinci procente din societatile de constructii chestionate de Ministerul Muncii, pentru identificarea deficitului de muncitori, au raspuns sondajului, acestea reclamand o lipsa de peste 4.000 de persoane, cele mai multe posturi libere fiind pentru personal inalt calificat.

Ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES) a chestionat, in luna ianuarie, peste 2.300 de firme de constructii, pentru identificarea deficitului de forta de munca din acest domeniu, din care doar 97 (4,7%) au raspuns chestionarului. Astfel, potrivit directorului Directiei Programe si Strategii Forta de Munca, Eugen Blaga, desi patronatele si sindicatele vorbesc de un deficit de peste 100.000 in constructii, firmele nu s-au aratat interesate de demersul ministerului.

"Din aceasta actiune putem sa tragem urmatoarele concluzii: ori nu exista o nevoie reala de forta de munca, ori ne confruntam cu o lipsa de interes din partea angajatorilor, ori angajatorii nu au incredere in potentialul de satisfacere a nevoii de muncitori din resurse nationale sau in posibilitatea recuperarii fortei de munca migrante", a spus Blaga.

Totusi, din sondajul aleatoriu de opinie realizat pe un lot national de firme din constructii, reiese ca cele 97 de firme respondente au nevoie de 4.113 muncitori. Blaga a afirmat ca, avand in vedere ca cele 97 de societati au declarat ca au peste 16.000 de angajati, deficitul de forta de munca ar fi de aproximativ 25%. Totodata, din firmele participante la sondaj, peste 95% sunt cu capital social integral sau majoritar privat, peste o treime au sub 25 de angajati, iar 30% intre 50 si 250 de angajati.

Potrivit datelor din chestionar, majoritatea angajatorilor din constructii cauta personal inalt calificat, in special ingineri, subingineri si proiectanti, precum si muncitori calificati, ca de exemplu electricieni, dulgheri, fierari betonisti si instalatori de retele termice si sanitare. De asemenea, rezultatele chestionarului indica si faptul ca nu exista un deficit pronuntat in ceea ce priveste muncitorii necalificati, doar putin peste sase procente din locurile de munca declarate vacante in constructii adresandu-se acestei categorii de angajati.

Angajatorii chestionati au mai spus ca sunt dispusi sa ofere, in medie, un salariu de 860 lei (aproximativ 238 euro) pentru muncitorii necalificati, 1.340 lei (372 euro), pentru calificati, 1.732 lei (481 euro), pentru tehnicieni, maistri si subingineri si 2.097 lei (582 euro), pentru angajatii cu studii superioare. Potrivit datelor de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), romanii care au obtinut prin agentie, in 2007, contracte de munca in constructii in tarile UE, au castigat salarii cuprinse intre 975 si 1.600 de euro.

Pe langa salarii, angajatorii sunt dispusi sa acorde salariatilor si o serie de facilitati cum ar fi transport la si de la locul de munca (46%), cazare si masa (25%), prime de instalare (6%) sau posibilitatea de a se instala impreuna cu familia (3%).

Prima bursa pentru recuperarea muncitorilor romani din Italia - 23 februarie

Desi la intrebarea daca ar fi dispusi sa participe la burse ale locurilor de munca in Spania si Italia, pentru readucerea romanilor pe piata interna a muncii, aproape doua treimi din angajatori au raspuns ca nu pot participa, Ministerul Muncii va organiza, in 23 februarie o astfel de bursa, in Italia.

"Este una dintre masurile pe care le propunem pentru intoarcerea romanilor plecati la munca in strainatate. Nu stim cum va iesi, dar avem cativa angajatori interesati sa mearga in Italia si sa caute forta de munca printre romanii de acolo. Noi oricum vom cauta angajati pentru toate cele 4.000 de locuri de munca vacante pe care ni le-au semnalat firmele de constructii, iar daca actiunea va fi un succes ne vom extinde si in alte regiuni sau tari populate in majoritate de romani", a explicat Eugen Blaga.

Potrivit directorului Directiei de Management si Mobilitate a Fortei de Munca din Ministerul Muncii, Mihaela Matei, la bursa de la Roma, din 23 februarie, se asteapta sa participe aproximativ zece firme din Romania, care ar dori sa angajeze peste o suta de persoane. Evenimentul se va desfasura la sediul Centrului pentru Migratie, Azil si Integrare Sociala, Via Assisi nr. 41.

Dupa cum a reiesit si din sondajul realizat de minister, cererea cea mai mare este pentru persoane inalt calificate, in majoritate ingineri constructori. Referitor la castiguri, oficialul MMFES nu a putut preciza o valoare, salariile urmand a fi negociate intre patron si angajat, dar a spus ca se vor mentine, probabil, in media salariilor din Romania, in domeniul constructiilor.
Mihaela Matei a adaugat totusi ca angajatorii vor incerca sa-si atraga viitorii salariati nu numai cu salariul, dar si cu alte facilitati. "Le vom explica totodata romanilor interesati sa se intoarca faptul ca, in Romania, li se asigura contracte de munca legale, vor fi asigurati la sistemul de sanatate si de pensii, pentru ca in multe situatii romanii muncesc ilegal si nu beneficiaza de aceste drepturi", a spus Mihaela Matei.

Directorul MMFES a mai explicat ca organizarea actiunii este in sarcina ministerului, angajatorii urmand sa-si achite cheltuielile de deplasare si cazare. Pentru informarea romanilor vor fi impartiti fluturasi in comunitatile de romani, vor fi emise comunicate de presa care vor aparea in ziarele in limba romana din Italia, ministerul fiind ajutat in demersul sau de Ambasada Romaniei, consulat, primaria din Roma, precum si de diferite organizatii neguvernamentale ale romanilor.

Cu ocazia organizarii bursei de la Roma, autoritatile ii vor informa pe cei interesati de riscurile la care se expun daca accepta sa munceasca ilegal si vor imparti pliante cu drepturile pe care le au atunci cand muncesc in strainatate. Potrivit lui Eugen Blaga, accesul pe piata muncii din Italia nu se va mai face la fel de usor ca pana acum, deoarece autoritatile de la Roma au introdus amenzi foarte mari pentru angajatorii care folosesc munca la negru. In aceste conditii, angajatorii vor prefera sa incadreze lucratorii cu contract legal, ceea ce va conduce la diminuarea salariilor, din cauza obligativitatii platii contributiilor.

Potrivit Mihaelei Matei, in zona Lazio-Roma lucreaza legal, in domeniul constructiilor, aproximativ 17.000 de romani, iar potrivit datelor neoficiale tot atatia romani lucreaza la negru.

<a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2157 ori