Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Firmele care creeaza peste 500 locuri de munca ar putea primi ajutoare de stat - Marti, 19 Februarie 2008, ora 12:13

Firmele care creeaza peste 500 locuri de munca ar putea primi ajutoare de stat - Marti, 19 Februarie 2008, ora 12:13
Societatile comerciale care realizeaza investitii de peste 100 milioane euro si creeaza cel putin 500 locuri de munca vor primi ajutoare de stat, potrivit unui proiect de hotarare al Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), lansat in dezbatere publica.


Societatile comerciale care realizeaza investitii de peste 100 milioane euro si creeaza cel putin 500 locuri de munca vor primi ajutoare de stat, potrivit unui proiect de hotarare al Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), lansat in dezbatere publica.Conform proiectului, intreprinderile trebuie sa faca investitii initiale iar valoarea cheltuielilor eligibile sa fie mai mari de 50 milioane euro.

Investitiile si locurile de munca nou create pot fi realizate in toate sectoarele de activitate cu exceptia pescuitului, industriei carbonifere, siderurgiei, transportului, constructiilor de nave maritime, fibrelor sintetice, producerii initiale a produselor agricole.Sunt interzise ajutoarele legate de activitatile de export, mai precis ajutoarele legate de cantitatea exportata, de infiintarea si functionarea unei retele de distributie sau destinate acoperirii altor cheltuieli legate de activitatile de export, precum si ajutoarele de stat care favorizeaza utilizarea produselor nationale in detrimentul produselor din import.Hotararea nu se va aplica intreprinderilor care sunt considerate 'in dificultate', respectiv acelor companii impotriva carora a fost emisa o decizie de recuperare a unui ajutor de stat, daca aceasta decizie de recuperare nu a fost deja executata, conform prevederilor legale in vigoare.Ajutorul de stat se va putea cumula cu ajutorul acordat din fonduri comunitare iar Ministerul Economiei si Finantelor va aplica un program permanent de schimburi de informatii cu institutiile care administreaza fonduri comunitare. Ajutorul de stat se acorda daca beneficiarul a prezentat o cerere in acest scop iar autoritatea responsabila de administrarea schemei a confirmat, ulterior, in scris, ca, sub rezerva unor verificari mai detaliate, proiectul indeplineste in principiu conditiile de eligibilitate stabilite in schema inaintea inceperii lucrarilor. In cazul unui ajutor care face obiectul unei notificari individuale catre Comisia Europeana si este supus autorizarii acesteia, confirmarea eligibilitatii se face sub rezerva obtinerii ulterioare a deciziei Comisiei.Schema de ajutor de stat va fi notificata Comisiei Europene. Ajutoarele de stat care depasesc echivalentul a 30 milioane euro ce intentioneaza a se acorda in regiunea Bucuresti - Ilfov, si respectiv 37,5 milioane euro in celelalte regiuni se notifica Comisiei Europene, individual.

Durata schemei de ajutor de stat este de 5 ani, respectiv perioada 2008 - 2012, cu posibilitatea prelungirii, pana in anul 2013.Efortul financiar necesar acestei scheme este de circa 575 milioane euro, iar bugetul mediu anual este de 115 milioane euro, in limita plafoanelor bugetare anuale stabilite pe perioada celor cinci ani.

Numarul maxim estimat de beneficiari de ajutor de stat este de 16 de intreprinderi, numarul mediu anual fiind de 4 de intreprinderi.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1508 ori