Firmele care angajeaza someri, scutite la plata CAS doar sase luni

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 21:47
2257 citiri
Firmele care angajeaza someri, scutite la plata CAS doar sase luni

Firmele care angajeaza in 2010 persoane intrate in somaj de cel putin trei luni vor fi scutite pentru maximum sase luni de la plata contributiilor de asigurari sociale aferente acestora, cu conditia ca noii angajati sa fie mentinuti pentru cel putin un an, iar angajatorul sa nu efectueze concedieri.

"Angajatorii care, in anul 2010, pe locurile de munca nou-create stabilesc raporturi de munca cu persoane provenite din randul somerilor aflate in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca cu minimum 3 luni anterioare datei stabilirii raporturilor de munca si pe care le mentin in activitate pe o perioada de cel putin 12 luni, beneficiaza, pe o perioada de maximum 6 luni de la data incadrarii, de scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru aceste persoane", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de MEDIAFAX.

Scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale nu va fi insa acordata firmelor care in ultimul an au mai avut raporturi de munca incheiate cu aceste persoane si nici angajatorilor care ocupa astfel posturile vacantate in ultimul an dupa concedierea unor salariati.

Prin notiunea de contributii de asigurari sociale se intelege cea de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj, de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate de angajatori.

"Angajatorii care au beneficiat de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale si care, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a ordonantei si data expirarii celor 12 luni, efectueaza si alte concedieri, pentru motive care nu tin de persoana salariatului, sunt obligati sa plateasca contributiile de asigurari sociale de care au fost scutiti", se arata totodata in document.

Scutirea de la plata CAS a firmelor care angajeaza someri este argumentata in ordonanta prin faptul ca efectele crizei economico-financiare asupra pietei muncii din Romania se mentin si in 2010 la aceeasi intensitate, fiind nevoie de masuri suplimentare care sa conduca la stimularea crearii locurilor de munca.

In document se atentioneaza ca persistenta efectelor crizei economico-financiare asupra pietei muncii creste riscul ca nivelul ridicat al somajului "sa se mentina si sa se transforme in somaj de lunga durata si inactivitate".

Prin scutirea de la plata CAS pentru o perioada de maximum sase luni si mentinerea angajatului pe un interval de un an sunt estimate venituri suplimentare de 14,4 milioane lei din impozitul pe venit, de 13,3 milioane lei din asigurarile sociale de stat si de 4,9 milioane lei din asigurarile sociale de sanatate. Proiectul de ordonanta va fi discutat cu sindicatele si patronatele. 

#piata, #munca, #job, #firme, #someri, #cas , #Stiri Locuri de munca