Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Femeile vor trai in continuare mai mult decat barbatii in UE

Femeile vor trai in continuare mai mult decat barbatii in UE

Femeile vor trai in continuare mai mult decat barbatii in Uniunea Europeana in urmatorii 40 de ani, speranta de viata a femeilor din interiorul blocului ajungand la 80 de ani in 2050, au aratat datele oferite marti publicitatii.

Dar raportul biroului de statistica Eurostat al UE, facut public pentru a marca Ziua Internationala a Femeii de joi, a indicat ca diferenta dintre speranta de viata la femei si la barbati "se va micsora in fiecare an in aproape toate statele membre".

In 2005, femeile au murit in medie la 75 de ani in Romania si 83 de ani in Spania, in timp ce barbatii au trait pana la 75 de ani. Potrivit Eurostat, speranta de viata pentru femei va creste in 2050 pana la 84 de ani in Romania si 90 de ani in Franta.

In raport s-a aratat ca diferenta dintre barbati si femei a fost in 2005 de sase ani.
"Cele mai mari diferente au fost in Lituania si Letonia, de 12 ani, si cele mai mici in Marea Britanie, Olanda, Suedia si Malta, de patru ani."

"In 2050, speranta de viata va creste atat pentru barbati cat si pentru femei... diferentele dintre femei si barbati se vor micsora pana la trei ani in Danemarca si Malta si opt ani in Letonia, Lituania si Estonia."
Femeile au reprezentat in 2005 59% din cetatenii cu varsta peste 65 de ani, dar acest numar va scadea pana la 55% in 2050.

Sondajul - care a urmarit date referitoare la demografie, educatie si locuri de munca - a mai dezvaluit ca Irlanda si Franta sunt cele mai fertile state.
Grecia si Cehia au inregistrat cele mai mici rate de fertilitate, potrivit datelor Eurostat pentru sfarsitul anului 2005.

Rata somajului pentru femei a fost in ianuarie anul acesta de 8,5% in comparatie cu 6,7% pentru barbati, se preciza in raport. Rata a fost mai ridicata pentru femei in toate statele UE27 cu exceptia Marii Britanii, Irlandei, Letoniei, Lituaniei si Romaniei.
Peste 30% dintre femeile care au avut o slujba in al doilea semestru al anului 2006 au lucrat part time, in comparatie cu mai putin de 8% dintre barbati. Aproape 15% dintre femeile din UE au fost angajate temporar, potrivit raportului.

Romania, Estonia si Lituania au avut cele mai mici procente de femei angajate temporar, in timp ce Spania, Polonia si Finlanda s-au situat pe primele locuri.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1052 ori