Est-europenii, interzisi pe piata de munca din Germania pana in 2012

Miercuri, 16 Iulie 2008, ora 14:16
1758 citiri
Est-europenii, interzisi pe piata de munca din Germania pana in 2012

Guvernul german a decis miercuri sa amane pentru 2011 deschiderea frontierelor sale pentru mana de lucru venita din noile membre UE est-europene, o decizie care izoleaza Berlinul de restul Europei, transmite AFP.Berlinul va face totusi exceptii pentru muncitorii calificati, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, publicat la sfarsitul unei reuniuni a Guvernului.


Germania obtinuse in 2004, in momentul extinderii Uniunii Europene cu 10 tari, majoritatea estice, posibilitatea de a restrange accesul cetatenilor acestora pe piata sa pana in 2011.


Desi cu exceptia Austriei, celelalte tari europene au ridicat restrictiile, Germania, prima economie din zona euro, isi explica decizia de a le mentine prin somajul care ii afecteaza trei milioane de cetateni si riscurile de "dumping salarial" pe care le presupune situatia sa geografica.


In paralel insa, Berlinul trebuie sa combata lipsa de forta de munca calificata care ii afecteaza industria.


Guvernul german a decis, in consecinta, sa simplifice conditiile in care muncitorii calificati din noile tari membre pot emigra pe teritoriul sau. Berlinul va scadea, in special, de la 1 ianuarie venitul minim cerut pentru imigrantii calificati, de la 86.400 in prezent la 63.600.


Pe de alta parte, persoanele cu studii superioare venite din Uniunea Europeana, inclusiv din tarile din est, nu vor mai trebui sa dovedeasca, asa cum este cazul in prezent, ca nu ocupa locul de munca al unui somer german.