Efect Codul Muncii - 730 mii contracte noi

Marti, 26 Iulie 2011, ora 15:38
1656 citiri
Efect Codul Muncii - 730 mii contracte noi

Dupa intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii, in luna mai, au fost inregistrate 730.000 de noi contracte de munca, conform NewsIn.

"Noi stiam de la inceput ca, imediat dupa intrarea in vigoare a noului cod, angajatorii vor incerca sa scoata la suprafata munca la negru, dar evident ca ne asteptam ca, tot dupa 1 mai, anumite contracte sa fie inchise", a mai spus Lazaroiu.

Potrivit demnitarului, ultimul control efectuat recent de Inspectia Muncii a vizat contractele incheiate pana la 8 iulie.

"Dintre cele 627.579 de contracte inregistrate pana la acea data, 15% dintre acestea, adica 94.000, au fost inchise.

Pentru a vedea motivele pentru care acestea au fost inchise, am luat un esantion reprezentativ, de aproximativ 27.000 dintre acestea. Am constat ca principala cauza pentru care 30 la suta dintre contracte au fost inchise se referea la trecerea de la contractul de munca la registul zilierilor", a explicat Sebastian Lazaroiu.

Ministrul Muncii a mai spus ca Legea zilierilor prevede doua conditii necesare pentru ca o persoana sa fie incadrata ca zilier, si anume ca aceasta sa fie necalificata si sa presteze munca ocazionala cel mult 90 de zile. "Nu vrem sa acuzam sau sa fim suspiciosi, insa vom monitoriza aceste situatii, pentru a vedea daca ele sunt justificate sau nu", a subliniat Lazaroiu.

Acelasi control efectuat de Inspectia Muncii a relevat ca un alt motiv pentru care o parte dintre contracte au incetat este legat de agentii de munca temporari, care recruteaza personal de pe piata fortei de munca si il inchiriaza.

De asemenea, s-a descoperit ca un procent de 1% la suta dintre angajatii carora le-a fost intrerupt contractul continuau sa lucreze "la negru" pentru acelasi angajator. "Am gasit, de pilda, o firma de constructii care avea 150 de angajati in situatia asta", a conchis demnitarul.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii, obiectivul principal pentru Inspectia Muncii ramane incheierea a cat mai multor contracte individuale de munca si inregistrarea acestora in Registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic (REVISAL).

Noul Cod al Muncii - adoptat prin asumarea raspunderii, in ciuda criticilor venite din directia sindicatelor - prevede sanctiuni severe impotriva muncii la negru.

Astfel, primirea la munca a pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata, potrivit noului Cod al Muncii.

Pana in mai, amenzile in acest caz erau cuprinse intre 3.000 de lei si 4.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.

"Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca", mai prevede noul Cod.

#cod munca nou, #locuri munca, #angajator, #munca negru , #Stiri Locuri de munca