Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dupa aderare, diplomele medicilor vor fi recunoscute in toate statele UE

Dupa aderare, diplomele medicilor vor fi recunoscute in toate statele UE

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, diplomele medicilor din Romania vor fi recunoscute in toate statele membre, ceea ce inseamna ca doctorii care au obtinut o specializare intr-una din cele peste 30 de discipline recunoscute in afara vor putea sa lucreze in spitalele Uniunii Europene, fara sa mai fie nevoie sa dea si alte examene pentru echivalarea studiilor. Presedintele Colegiului Medicilor si fost ministru al sanatatii, Mircea Cinteza, a declarat, pentru un post de radio, ca "fiecare stat are conditii de aprobare a efectuarii propriu-zise a muncii, in sensul ca sunt organizatiile profesionale similare Colegiului Medicilor, care stabilesc conditiile de intrare, uneori conditii de competitie, de concurs. Una din obligativitati este sa cunosti la perfectie limba tarii respective si in acest context doua treimi din tarile Uniunii Europene au limbi greu de invatat, nu sunt limbi internationale. Si, mai cu seama, in multe specialitati, in multe locruri este un aflux mare de medici, si atunci exista o lista de asteptare sau conditii de admitere destul de dificile".

Oficialul roman a subliniat ca nu exista nici o specialitate care nu va avea acces pe piata Uniunii Europene. "Ministrul a dat un ordin prin care a comasat anumite specialitati, insa Uniunea Europeana este destul de laxa in aceasta privinta, este suficient ca in doua state ale Uniunii sa existe o specialitate chiar sa fie recunoscuta si toate specialitatile din Romania exista macar doua tari care sa le recunoasca", a subliniat Mircea Cinteza.

Aproape o cincime dintre absolventi pleaca in Statele Unite ca sa devina medici specialisti si apoi sa lucreze acolo in Statele Unite, au primit dreptul de a profesa chiar inainte de Uniunea Europeana. Asistentele medicale au plecat masiv si exista o lipsa acuta de asistenti medicali, nu se poate prevedea cu precizie ce se va intampla cu medicii, dar datorita tendintei pe care au avut-o cei mai buni sa plece in Statele Unite e posibil sa existe aceeasi tendinta si pentru Europa, ceea ce va pune Romania intr-o situatie si mai dificila decat cea prezenta.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1103 ori