Dupa 27 de ani de investitii, institutiile de stat raman angajatorii de top in peste jumatate din judete

Luni, 06 Noiembrie 2017, ora 09:48
2201 citiri
Dupa 27 de ani de investitii, institutiile de stat raman angajatorii de top in peste jumatate din judete
Foto: Arhiva Pixabay

In peste jumatate din judetele Romaniei, statul are cel putin un reprezentant printre primii doi angajatori la nivel de judet. De obicei, este vorba despre spitalul judetean sau, in judetele sarace, directiile de asistenta sociala.

Exista si o a treia categorie de angajator dependent de stat: care a fost cel putin o data ajutat cu fonduri de la bugetul public sau care primeste inca subventii din partea statului.

Situatia cea mai bizara apare in judetul Suceava, unde pe primul loc se afla Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, cu un numar de peste 1.800 de angajati, personal si neclerical.

Precizam ca statul plateste sefii de cult, care sunt asimilati functiilor de demnitar, precum si functiile de conducere, precum si parte din salariile preotilor (65% sau 80%, daca e vorba de unitatile de cult cu venituri reduse).

Pe locul doi, in Suceava, se afla Spitalul Judetean Sf Ioan Cel Nou, cu 1.353 de salariati.

Spitalele, printre cei mai mari angajatori

Spitalele ar trebui sa se finanteze exclusiv prin decontarea serviciilor medicale, care se face de la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), unde se varsa contributiile de sanatate ale contributorilor.

Tarifele nu pot acoperi insa toate salariile personalului medical si nemedical, astfel incat parte din bani sunt subventii.

In spitalele care sunt si centre universitare, numarul angajatilor este urias, intrucat ii cuprinde si pe numerosii medici rezidenti. La Iasi, de exemplu, exista aproximativ 1.000 de medici rezidenti (inclusiv farmacisti si stomatologi).

Mai exista 75 de muncitori (calificati si necalificati) care se ocupa de intretinere, circa 275 de brancardieri, ingrijitoare si spalatorese.

De aceea, ele apar inevitabil in top 5 pe judete, acolo unde nu exista firme cu mai mult de 1.500 de angajati.

La Vaslui, de exemplu, locul 3, cu doar cativa salariati sub compania Rulmenti, se afla Spitalul Judetean si situatia in clasament se poate inversa oricand daca economia va avea probleme.

Directiile de asistenta sociala, in zonele sarace

Directiile judetene de asistenta sociala se numara printre mai mari angajatori, nelipsit in top cinci din judetele sarace. Explicatia este fireasca, intrucat in astfel de judete sunt mai multi copii parasiti, cu dizabilitati sau nu, persoane in varsta cu probleme.

Situatia cea mai flagranta se inregistreaza la Vaslui, unde Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) avea in septembrie 2.54 ...citeste mai departe despre "Dupa 27 de ani de investitii, institutiile de stat raman angajatorii de top in peste jumatate din judete" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#top angajatori pe judete , #Stiri Locuri de munca