Directorii de fabrica, cel mai mare salt salarial

Luni, 25 August 2008, ora 09:29
1755 citiri
Directorii de fabrica, cel mai mare salt salarial

Directorii de fabrici din Romania au inregistrat cea mai mare crestere salariala in 2008, urmati fiind de managerii de calitate din marile companii multinationale si de directorii de logistica.

Salariul directorilor de fabrici a crescut cu 18% in ultimul an, potrivit studiului "Total Remuneration Survey", realizat de compania de consultanta Mercer.


Pe locul doi in topul cresterilor salariale in acest an s-au clasat managerii de calitate, cu o crestere de 17%, urmati pe pozitia a treia de managerii din logistica (16,4%).


Printre cei care s-au bucurat de cresteri ale veniturilor in acest an au fost si managerii de vanzari (16%) si cei de marketing 14%, in timp ce un general manager sau un country manager au avut cresteri de circa 14%.


"In departamentul de vanzari, de exemplu, cresterile salariale au fost de la 6% pana la 20%, in functie de nivelul postului. Cresteri semnificative s-au putut remarca si pentru posturile din logistica, cu procentaje cuprinse intre 9% si 25%. Cele mai mari cresteri in procente sunt aplicabile pentru posturile de executie, iar cele mai mici, la posturile de management", a declarat pentru Business Standard Ioana Tot, senior consultant al companiei de recrutare Consulteam, partenerul local al Mercer.


"Total Remuneration Survey" este primul studiu salarial finalizat pe piata locala in acest an. La studiu au participat 124 de companii, 23% dintre ele sunt FMCG, 23% sunt din productie, 11% - Finance/Banking, 10% - retail, 10% - IT&C si 5% - pharma.


Potrivit studiului salarial "Total Remuneration Survey" al firmei de consultanta Mercer, domeniul cu cele mai mari cresteri de salarii de pe piata locala a fost, anul acesta, FMCG-ul. In domeniul bunurilor de consum, posturile cel mai bine remunerate sunt cele de director vanzari si director de marketing. In domeniul financiar-bancar, posturile cel mai bine platite sunt cele de director de operatiuni, risk manager, director actuariat, in timp ce in domeniul farmaceutic au fost posturile de director cercetare si dezvoltare, specialisti in medicina si farmacie.

"Anul acesta, cresterile salariale au fost de aproximativ 11%, la nivelul tuturor posturilor, cu procentaje mai ridicate pentru posturile de executie din productie.Am observat o scadere a procentajelor de crestere fata de cele de anul trecut, mai ales in ceea ce priveste posturile de management, unde scaderea este de circa doua procente", a declarat Ioana Tot.


In ceea ce priveste beneficiile, ponderea acestora in cadrul pachetului salarial difera in functie de nivelul posturilor in cadrul organizatiei. Salariul de baza constituie partea majoritara a pachetului, procentajul cel mai mare apartinand posturilor de specialisti (81,1%).


 "Cea mai mica pondere a salariului fix o regasim la pozitiile entry level sau non-specialisti (77,8%). In ceea ce priveste celelalte venituri garantate (prime de Craciun, al 13-lea salariu, indemnizatii de concediu etc.), ponderea cea mai mare se inregistreaza la posturile de non-specialisti (12,8%), deoarece este foarte dificil de realizat retentia personalului pe acest nivel de posturi", spune Tot. La polul opus se afla pozitiile de management, pentru care ponderea veniturilor obtinute in functie de performanta este mult mai mare decat pentru specialisti si non specialisti (11,7%).


In mare parte, top managerii acestor companii sunt expati ale caror venituri nu au fost luate in considerare, deoarece pachetele salariale ale acestora sunt adaptate la tara din care provin.