De la sfarsitul lunii iunie, avocatii romani isi pot exercita profesia in Portugalia

Marti, 13 Iulie 2010, ora 09:51
1971 citiri
De la sfarsitul lunii iunie, avocatii romani isi pot exercita profesia in Portugalia

Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) informeaza, luni, ca avocatii romani isi pot exercita profesia in Portugalia, dupa ce in 25 iunie a fost publicat in Monitorul Oficial portughez adoptarea Statutului Ordinului Avocatilor, care permite practicarea avocaturii in statul membru UE, precizeaza Mediafax.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, profesia de avocat poate fi exercitata de catre avocatii romani, cu titlu ocazional sau permanent, in oricare din statele membre ale Uniunii europene , precum si in statele care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European.

Directiva nr. 77/249/CEE din 22 martie 1977, de facilitare a exercitarii efective a libertatii de a presta servicii de catre avocati, si Directiva 98/5/CE din 16 februarie 1998, de facilitare a exercitarii cu caracter permanent a profesiei de avocat intr-un stat membru, altul decat cel in care s-a obtinut calificarea, reglementeaza libera circulatie a serviciilor prestate de avocati si permite recunoasterea reciproca a profesiei de avocat in Uniunea Europeana, explica DAE.

Directiva 2006/100/CE, de adaptare a anumitor Directive din domeniul recunoasterii libertatii de circulatie a persoanelor, adoptata in contextul aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, prevede obligativitatea statelor membre de a adopta acte normative interne care sa permita recunoasterea reciproca a calificarilor dobandite in Romania sau Bulgaria.

In ceea ce priveste regimul juridic al avocatilor din Portugalia, la 12 mai 2010, a fost adoptata legea de completare a Statutului Ordinului Avocatilor, aprobat prin Legea 15/2005 si modificat de Decretul Lege 226/2008, care, la articolul 196, prevede recunoasterea dreptului de exercitare a profesiei de avocat pentru persoanele ce detin autorizatie de a desfasura activitatea profesionala de avocat in statul membru de origine, inclusiv in Romania.

Legea de completare a Statutului Ordinului Avocatilor a fost publicata in Monitorul Oficial portughez la 25 iunie 2010.

#avocati profesie exercitare , #Stiri Locuri de munca