De la inceputul pandemiei, 500.000 de contracte de munca au fost suspendate. Violeta Alexandru: Suntem pregatiti pentru dublu

Luni, 30 Martie 2020, ora 12:44
951 citiri
De la inceputul pandemiei, 500.000 de contracte de munca au fost suspendate. Violeta Alexandru: Suntem pregatiti pentru dublu
Foto: Arhiva Ziare.com

O jumatate de milion de contracte individuale de munca sunt suspendate in prezent, a declarat, luni, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Statul este pregatit pentru acoperirea indemnizatiei de somaj tehnic pentru un milion de persoane.

"Reglementarile pe care noi le-am luat sunt aferente decretului pe care domnul presedinte l-a emis. In orizontul acestui decret, care inseamna 16 martie - 16 aprilie, noi ne-am facut o estimare in doua etape. O etapa care ar fi insemnat aproximativ 500.000 de contracte individuale de munca suspendate, respectiv 1.000.000 (de contracte de munca suspendate - n.red.).

Suntem pe la jumatatea acestui scenariu. Noi ne-am pregatit cu o estimare de 4 miliarde de lei pentru acoperirea unui numar de 1.000.000 de contracte suspendate. In acest moment suntem la jumatate. Sigur, nu inseamna ca ne asteptam ca cifra sa ramana aici, doar ne-am pregatit pentru dublul numarului pe care il avem in acest moment si suntem atenti in continuare, pe masura ce evolueaza lucrurile si discutiile noastre se reiau, pentru a fi pregatiti in orice scenariu", a declarat Violeta Alexandru, la DigiFM.

Ministrul Muncii a explicat ca angajatorii care si-au plasat angajatii in somaj tehnic pot depune incepand cu 1 aprilie solicitarile catre agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca.

"Statul va plati (somajul tehnic - n.red.), nu va plati niciun angajator urmand ca statul sa-i ramburseze banii, ci ei vor veni direct de la stat. De aceea, am si simplificat procedurile prin care angajatorii pot avea acces la aceste resurse.

Daca sunt angajatori cu angajati avand contracte individuale de munca, atunci in baza unei cereri si a unei declaratii, doua modele foarte simple, (...) oamenii vor avea acces rapid la fondurile guvernamentale.

Se pot depune incepand cu 1 aprilie, oricand in intervalul de pana in 15 zile incepand din prima zi a lunii aprilie, urmand ca, imediat ce se va depune cererea, indiferent ca este vorba de AJOFM sau AJPIS, sa se proceseze rapid si sa se si vireze banii pentru angajator, astfel incat, pana la jumatatea lunii, asa cum se intampla in practica oricarei companii, sa se poata incasa si banii si sa se poata face si platile de indata catre angajati.

Pentru angajatii cu contracte individuale de munca, avand in vedere ca statul acopera si contributiile la salariile acestora, plata se va face la angajator, urmand ca acesta sa ii vireze in trei zile banii si sa plateasca toate contributiile acoperite din resursele s ...citeste mai departe despre "De la inceputul pandemiei, 500.000 de contracte de munca au fost suspendate. Violeta Alexandru: Suntem pregatiti pentru dublu" pe Ziare.com

#contracte munca suspendate, #pandemie coronavirus locuri munca , #Stiri Locuri de munca