De ce unii oameni sunt "predispusi" la esec

Vineri, 27 Mai 2011, ora 22:26
2273 citiri
De ce unii oameni sunt "predispusi" la esec

Ideea ca aptitudinile tale sunt limitate si lipsa de incredere in propriile puteri te face sa te sabotezi singur atat in viata personala, cat si in cea profesionala. Oricate oportunitati de evolutie ai avea, daca nu crezi ca esti capabil sa evoluezi, risti sa te inchizi singur intr-un cerc al mediocritatii din care niciun manager, coach sau trainer nu va reusi sa te scoata.

Este absolut  normal ca fiecare dintre noi isi doreasca sa fie mai creativ, mai inteligent, un mai bun comunicator sau chiar cu aptitudini de socializare mult mai bine dezvoltate. De multe ori chiar, depunem eforturi considerabile sa concretizam toate aceste dorinte dar la realizarea lor, nu suntem multumiti.

Evolutia, pentru multi dintre noi, provoaca inconstient o anumita anxietate, tocmai pentru ca nu credem ca este posibila, potrivit Psychology Today.

Studiile au aratat ca un procent foarte mare de oameni sunt convinsi ca abilitatile lor sunt limitate si ca nivelul inteligentei nu poate fi modificat sub nicio forma.

Exista si indivizi care sunt de parere ca aptitudinile sunt maleabile si ca inteligenta poate fi schimbata prin efort si experienta si in mod sigur aceia sunt cei mai “predispusi” la succes.

Depasirea capacitatilor, o teama pentru multi dintre noi

Un studiu realizat pe un grup de studenti a aratat influenta pe care gandirea negativa o are asupra performantelor oricarui om si ca anxietatea fata de succes submineaza rezultatele viitoare,  cauzand chiar punerea sub semnul intrebarii a acuratetii rezultatelor.

In cadrul studiului, studentii au primit trei seturi de teste.

La primul set, toata lumea a primit un punctaj de 60% din total si le-a fost explicata strategia prin care ar putea sa rezolve complet testul.

La al doilea set de teste unii au primit 91% din punctaj, altii au fost informati ca au stagnat.

Majoritatea dintre cei care au evoluat au raportat o multumire fata de rezultat, dar o parte dintre ei au raportat o sporire considerabila a sentimentului de anxietate. Cu cat mai mare era teama, cu atat mai mare a fost esecul la al treilea set de teste.

Paradoxal, insa, cei care au stagnat la al doilea test au avut rezultate mai mari decat cei care au evoluat in a doua etapa.

Lanseaza-ti provocari

Pentru a avea succes si pentru pune in valoare potentialul pe care il ai, este esential sa iti dai seama care sunt valorile tale.

Orice experienta poate fi o noua provocare si, daca iti este mai usor, poti incepe sa vezi si sa accepti provocarile din viata personala, pentru inceput.

Orice schimbare este posibila si nu exista aptitudine care sa nu poata fi dezvoltata cu ajutorul exercitiului.

Tot ce trebuie sa faci este sa iti pui la punct o strategie clara de a atinge obiectivele, iar asta a fost dovedit stiintific.

#coach, #esec, #mediocritate, #oprtunitati de evolutie, #performante, #succes, #teama fata de succes , #Stiri Locuri de munca