De ce este importanta fisa postului

Joi, 20 Mai 2010, ora 11:45
2492 citiri
De ce este importanta fisa postului

Angajatii unei companii sunt foarte importanti, pentru ca de ei depinde in cea mai mare parte succesul sau esecul afacerii. Managerii care recruteaza dupa principiul "primul venit, primul angajat" ar trebui sa se gandeasca de doua ori, inainte de a lua o decizie, informeaza Entrepreneur.com. 

Alcatuind fisa postului si lista de cerinte, managerul unei companii mici va intelege mai usor daca are nevoie de un angajat cu norma intreaga sau cu jumatate de norma, daca respectiva persoana va fi angajata temporar sau permanent, sau daca are nevoie de un colaborator pentru a ocupa locul vacant.

O scurta analiza a jobului

Personalitatea, experienta si educatia sunt extrem de importante pentru a stabili compatibilitatea candidatului cu jobul.

Pentru a determina aceste atribute, angajatorul trebuie sa faca o analiza a postului care sa cuprinda cateva arii importante.

Sarcinile fizice si intelectuale implicate in postul respectiv, care variaza de la decizii la planificare si conducere pana la activitatea de curatenie si intretinere, sunt un aspect esential in analiza.

La fel de mult conteaza si modul in care activitatea va fi indeplinita, precum si echipamentul care va fi utilizat.

Managerul trebuie sa gaseasca o motivatie clara pentru existenta postului, alaturi de o explicatie a obiectivelor.

O arie importanta din analiza postului este partea de calificare, concretizata prin cursuri de specializare, cunostinte, abilitati si trasaturi de caracter necesare candidatului.

Fisa postului

Dupa ce analiza postului este completa, angajatorul poate folosi aspectele evidentiate pentru a concepe un plan de promovare pentru postul respectiv, cum ar fi anunturile pe site-urile specializate de recrutare.

Fisa postului este, de fapt, un rezumat al modului in care postul se incadreaza in mediul companiei si este menita sa scoata in evidenta obiectivele, responsabilitatile si indatoririle celui care va obtine jobul.

In fisa postului, trebuie mentionat numele postului, coordonatorul viitorului angajat si un rezumat al atributiilor pe care le presupune postul respectiv.

Angajatorul trebuie sa defineasca legaturile intre jobul respectiv si restul posturilor din companie, accentuand care sunt relatiile de subordonare si care sunt cele de egalitate.

Pentru antreprenorii aflati la inceput de drum, acesti pasi ar putea parea inutili, dar trebuie sa fie constienti ca acum se pun bazele culturii organizationale, informeaza Entrepreneur.com.

Lista de cerinte pentru post

Ca si fisa postului, aceasta include numele postului, coordonatorul si un rezumat al postului.

In plus fata de fisa, aceasta lista mentioneaza cerintele educationale, experienta necesara, aptitudinile si cunostintele de specialitate cerute.

Lista de cerinte trebuie sa cuprinda salariul si beneficiile oferite.

In incheiere, angajatorul poate aminti orice exigenta fizica asociata postului sau orice risc profesional. 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#analiza, #angajati, #fisa, #manageri, #post, #recrutari , #Stiri Locuri de munca