CV-ul potrivit pentru o noua cariera

Marti, 26 Octombrie 2010, ora 14:11
3075 citiri
CV-ul potrivit pentru o noua cariera

Este foarte greu sa iesi in evidenta intre sutele de CV-uri de pe masa unui angajator, chiar si atunci cand iti cauti un job in aceeasi directie profesionala in care ai acumulat experienta considerabila. Cu atat mai greu este sa captezi atentia unei companii cand vii dintr-o arie profesionala total diferita, sustin specialistii in HR citati de Monster.com. 

Una dintre cele mai des intalnite greseli intalnite in activitatea de “job hunting” este pastrarea aceluiasi format, indiferent de profesia catre care candidatii doresc sa se indrepte.

Pentru a adauga un plus de valoare CV-ului tau trebuie sa faci niste eforturi de a intelege ce anume urmaresc angajatorii de la viitorii angajati.

Intra in contact cu cat mai multe persoane din noua arie profesionala si afla care sunt aptitudinile necesare in noua cariera, te sfatuiesc specialistii.

Sunt mari sanse ca, desi nu ai experienta necesara, sa ai unele abilitati dezvoltate in cariera ta de pana acum, care ti-ar putea fi utile pe viitor.

Alcatuieste o lista cu cele mai valoroase calificari pe care le detii si foloseste-le ca baza pentru viiorul tau CV.

In continuare, alege formatul de CV cel mai potrivit pentru tipul de schimbare de cariera pe care il urmezi, astfel incat sa ai succes maxim in sesiunea de “job hunting”.

CV cronologic “combinat”

Acest tip de CV este varianta cea mai potrivita pentru cei care isi pot transfera aptitudinile acumulate in cariera de pana acum.

CV-ul debuteaza cu un rezumat al calificarilor care subliniaza aptitudinile pe care le-ai putea utiliza pentru a atinge noile obiective.

Este foarte important sa mentionezi aici obiectivul noii directii profesionale, pentru a evita situatia in care noul angajator nu ia in serios noua ta alegere.

Experienta profesionala mentionata in CV trebuie prezentata astfel incat sa se axeze pe sarcinile si realizarile cele mai relevante pentru noua cariera, te sfatuiesc expertii.

CV functional

Daca esti in cautarea unei cariere foarte diferita fata de cea de acum, un CV functional este o alegere foarte buna, spun specialistii.

Acest tip de CV iti permite sa enumeri aptitudinile relevante si sa iti prezinti evolutia profesionala.

Poti incepe CV-ul cu obiectivele carierei si un rezumat al calificarilor si apoi sa creezi categorii functionale pentru a evidentia argumentele care te califica pentru job.

Evolutia profesionala poate fi o enumerare simpla la sfarsitul CV-ului, in care sa incluzi numele companiilor, orasul, denumirea postului, fara a face o descriere amanuntita a joburilor irelevante.

CV-ul scrisoare

O alta strategie pentru cei care doresc o schimbare de cariera si au foarte putina experienta in noul domeniu este o scrisoare de intentie care sa tina locul unu CV simplu.

Un CV sub forma unei scrisori poate evidentia pasiunea ta pentru noua arie profesionala si experienta care ar putea avea relevanta in domeniu, iar formatul epic te ajuta sa pastrezi controlul asupra informatiilor oferite.

Concentreaza-te in aceasta “naratiune” asupra modului in care motivarea, entuziasmul si pasiunea pentru noua cariera ar putea aduce o plusvaloare pentru potentialul angajator.

Acest tip de CV nu exclude existenta unui CV traditional, care trebuie sa se afle la indemana in cazul in care iti este cerut, spun expertii in HR.

Scrisoarea poate folosi drept introducere si va atrage antentia angajatorilor pentru o viitoare intalnire profesionala.

#angajator, #aptitudini, #cariera, #cv, #job , #Stiri Locuri de munca