Cursurile de formare profesionala, eligibile pentru finantare europeana

Joi, 06 Mai 2010, ora 00:10
3403 citiri
Cursurile de formare profesionala, eligibile pentru finantare europeana

Cursurile de formare profesionala, stagiile de ucenicie pentru tineri si proiectele pentru lucrari publice din Romania, care in mod normal s-ar fi incadrat doar pentru finantare nationala, vor fi eligibile pentru finantare europeana, potrivit unor noi reguli adoptate miercuri de eurodeputati, potrivit Newsin.

Proiectele de dezvoltare regionala in statele membre cele mai afectate de criza economica, inclusiv din Romania, vor dispune de un acces mai rapid la finantarea din fondurile structurale UE, conform noilor reguli adoptate miercuri de deputatii europeni.

Parlamentul European a sustinut cresterea volumului platilor pentru proiecte din Romania, Ungaria, Letonia, Lituania si Estonia. Aceste tari s-au confruntat cu o scadere majora a PIB-ului in urma recesiunii economice.

Din acest motiv, ele vor fi eligibile pentru acordarea de plati in avans in 2010: 2% din Fondul Social European si 4% din Fondul pentru Coeziune. Ca parte a masurilor UE anticriza, va creste nivelul platilor in avans pentru proiecte care contribuie la crearea de locuri de munca in tarile cele mai afectate de actuala criza.

Astfel, cursurile de formare profesionala, stagiile de ucenicie pentru tineri si proiectele pentru lucrari publice, care in mod normal s-ar fi incadrat doar pentru finantare nationala, vor fi astfel eligibile pentru finantare europeana.

De asemenea, regulile privind "dezangajarea" fondurilor vor fi simplificate (pentru fondurile angajate in 2007) pentru a oferi statelor membre o perioada mai lunga de timp pentru utilizarea fondurilor UE.

In prezent, statele membre sunt obligate sa returneze Comisiei toate fondurile care nu au fost utilizate timp de doi ani de la aprobarea cererii de finantare sau trei ani pentru UE-12, Portugalia si Grecia. Noile reguli vor oferi o marja de timp mai mare pentru proiecte care nu au fost inca aprobate sau implementate in perioada specificata.

Deputatii au sustinut simplificarea masurilor de implementare a fondurilor structurale.

S-a convenit asurpa unui prag unic de €50 milioane pentru "proiecte majore". Aceste proiecte nu isi vor pierde finantarea din cauza procedurii de "dezangajare" si vor fi eligibile pentru finantare de la mai multe programe UE.

Proiecte care promoveaza eficienta energetica si utilizarea energiilor regenerabile pentru locuinte vor putea beneficia de aceasta finantare din programe UE multiple. In plus, se vor crea instrumente de inginerie financiara pentru a sprijini astfel de proiecte.

Politica de coeziune sociala a UE dispunne de sume totale de 347 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, propunandu-si sa contribuie la stabilitatea bugetara si investitiile publice in regiunile UE.

Instrumentele sale cheie sunt Fondul european de dezvoltare regionala, al carui obiectiv este corectarea diferentelor de dezvoltare intre regiuni prin acordarea de ajutoare directe intreprinderilor mici si mijlocii, investitii in infrastructura si sprijinirea activitatilor de cercetare si dezvoltare, si Fondul Social European, care finanteaza masurile nationale si regionale pentru stimularea ocuparii fortei de munca si ajuta lucratorii sa se adapteze la schimbarile economice.

Ca raspuns la criza economica, institutiile UE au convenit accelerarea fluxului de finantare pentru proiecte din domeniul dezvoltarii regionale si simplificarea regulilor de implementare a fondurilor structurale pentru a oferi posibilitatea autoritatilor publice de a continua sa investeasca in proiecte europene in ciuda constrangerilor bugetare.

Comisia Europeana propusese initial sa permita statelor membre aplicarea rambursarii de 100% a platilor interimare care provin de la Fondul Social European pentru perioada 2009-2010, dar deputatii europeni au considerat ca finantarea completa, chiar daca temporara, este impotriva principiului cofinantarii de catre UE si Statele Membre si ar fi prea costisitoare si complicata.

Deputatii europeni doresc ca aceste reguli simplificate sa intre in vigoare cat mai curand posibil, astfel incat statele membre si regiunile sa poata beneficia de aceasta posibilitate de finantare UE.

Potrivit Tratatului de la Lisabona, revizuirea acestor reguli se desfasoara conform procedurii legislative ordinare (codecizie). Raportul a fost adoptat cu 519 voturi pentru, 83 impotriva si 33 de abtineri.

In urma aprobarii, miercuri, de catre Parlament, Consiliul isi va oficializa in cel mai scurt timp pozitia, astfel incat aceste masuri sa poata intra in vigoare inca din aceasta vara, arata un comunicat al Parlamentului European. 

#cursuri, #formare, #profesionala, #finantare europeana , #Stiri Locuri de munca